Silaskom Duha Svetoga učenici su se „potpuno preobrazili“. Kako je istaknuo Papa, namjesto straha dolazi hrabrost; zatvorenost ustupa mjesto navještaju, a svaku sumnju nadvladava vjera ispunjena ljubavlju. To je, prema njegovim riječima, „krštenje“ Crkve, koja započinje svoj povijesni hod, vođena snagom Duha Svetoga.

Otvaraju se vrata zatvorene sobe i kršćanska zajednica počinje naviještati Isusovo uskrsnuće. Dar Duha Svetoga – to što su apostole svi čuli govoriti na svojem jeziku – kako je objasnio Sveti Otac, ponovno uspostavlja sklad jezika izgubljen u Babilonu i naznačuje opće dimenzije poslanja apostolā. Crkva se ne rađa izolirana, već kao univerzalna, jedna i katolička, s točno utvrđenim identitetom, ali je otvorena svima; obuhvaća čitav svijet i nikoga ne isključuje. „Nikome majka Crkva ne zatvara vrata u lice“, ni „najvećem grješniku“, već „široko otvara svoja vrata svima“ upravo zato što je „majka“ – istaknuo je papa Franjo.

Plamen Duha Svetoga sažiže svaku ogorčenost, nadilazi ljudske granice i dotiče srce mnoštva, bez razlikovanja jezika, rase ili narodnosti. I danas se Duh Sveti izlijeva u Crkvi i u našim srcima, kako bismo nadišli vlastite osrednjosti i zatvorenosti te čitavom svijetu navijestili Gospodinovu milosrdnu ljubav. To je naše poslanje! – naglasio je Papa. I nama je darovan „jezik“ evanđelja i „plamen“ Duha Svetoga kako bismo, naviještajući uskrslog Isusa, užarili kako naša, tako i srca naroda te približili ga Njemu, koji je put istina i život.

Slaveći danas ujutro misu Pedesetnice u Bazilici sv. Petra, Papa je rekao u homiliji kako Duh Sveti djeluje tako da uvodi u istinu, obnavlja zemlju i daje plodove.

Dar Duha Svetoga, kojeg je Isus učenicima dao nakon uskrsnuća, ponavlja se na dan Pedesetnice, popraćen čudesnim znakovima. S apostolima je bila i Marija, Isusova Majka, prva učenica, Majka Crkve koja je upravo rođena. Svojim mirom, osmjehom i majčinstvom ona prati radost mlade zaručnice, Isusove Crkve – kazao je Papa.

Isus je u evanđelju obećao da će učenike Duh Sveti “uvoditi u svu istinu”, naziva ga “Duhom istine”, koji čini da razumiju Kristove riječi i djela – osobito smrt i uskrsnuće. Zahvaljujući Duhu Svetom – objasni je Papa – shvaćaju “puninu istine”; naime da Isusova smrt nije njegov poraz, već najviši izraz Božje ljubavi, koja je u uskrsnuću pobijedila smrt i proslavila Isusa kao živoga Gospodina, otkupitelja ljudi, povijesti i svijeta.

Ta zbilja – kojoj su oni svjedoci – postaje radosna vijest koja se svima valja naviještati – kazao je papa Franjo. Apostole, koji nisu mogli podnijeti sablazan muke svojega učitelja, Duh Sveti uvodi u istinu i ljepotu spasenjskoga događaja. S Duhom svetim, ti ljudi, koji su isprva bili prestrašeni i zatvoreni u sobu, sada se više ne srame biti Kristovi učenici i ne boje se ljudskih sudova.

Duh Sveti, nadalje, obnavlja zemlju, kao što pjeva psalmist. Duh Sveti kojeg je Krist poslao i Duh Stvoritelj koji je svemu dao život, jedan su te isti Duh. Zbog toga je poštovanje stvorenoga zahtjev naše vjere. Prema Papinim riječima, “vrt” u kojem živimo nije nam povjeren kako bismo ga izrabljivali, već obrađivali i brinuli se za njega s poštovanjem. To je, međutim, moguće samo ako se Adam – čovjek – dadne obnoviti Duhom Svetim, preoblikovati po uzoru na Krista, novoga Adama – naglasio je Sveti Otac.

Na koncu, Duh Sveti daje plodove. Kako navodi sv. Pavao, s jedne su strane “djela tijela”, koja su djela sebičnoga čovjeka, zatvorenoga djelovanju Božje milosti, a njima nasuprot su kreposti kojima rađa život u Duhu: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost.

Biti zatvoren Duhu Svetom nije samo pomanjkanje slobode, već i grijeh – napomenuo je Papa, objašnjavajući kako postoje brojni načini zatvaranja Duhu: sebičnost, kruti legalizam, zaborav Isusova nauka, kršćanski život ne kao služenje, već kao osobni interes i drugi. Međutim, svijetu su potrebni plodovi Duha Svetoga. Stoga je Papa na koncu molio da se, ojačani Duhom i njegovim darovima, beskompromisno borimo protiv grijeha i korupcije, koja – kako je rekao – svakim danom sve više raste, te se posvetimo djelima pravednosti i mira.

RV | Bitno.net