Papa Benedikt: Prihvaćanje patnje i pronalazak njezina smisla u Kristu liječi čovjeka

Objavljena je Papina poruka za Svjetski Dan bolesnika, koji se svake godine obilježava na liturgijski spomen Gospe Lourdske, a XXI. svjetski dan bolesnika ove će se godine svečano slaviti u marijanskom svetištu Altöting u Austriji.

Papa Benedikt_Prihvacanje patnje i pronalazak njezina smisla u Kristu lijeci covjeka

Za sve je Svjetski dan bolesnika trenutak žarke molitve, dijeljenja, prikazivanja patnje za dobro Crkve i opomena svima da u bolesnu bratovu licu prepoznaju sveto lice trpećega Krista, koji je trpljenjem, smrću i uskrsnućem spasio svijet – tvrdi Sveti Otac citirajući pismo blaženoga Ivana Pavla II. kojim je ustanovio Svjetski dan bolesnika.

Prateći vas na duhovnom hodočašću iz Lourdesa u Altöting, potičem vas na razmišljanje o liku milosrdnog Samarijanca o kojem govori Lukino evanđelje, iz kojeg je Sveti Otac uzeo naslov za ovogodišnju poruku: „Idi pa i ti čini tako!“ U toj nas prispodobi Gospodin uči o tome kako se njegov učenik ima odnositi prema drugima, posebice ako im je potrebna njega – tvrdi Sveti Otac dodajući: Riječ je dakle o crpljenju snage iz bezgranične ljubavi Božje, po čvrstom odnosu s Bogom u molitvi, za svakodnevnu pozornost prema ranjenima u tijelu i duhu, onima koji traže pomoć, ne samo poznatima i imućnima. To ne vrijedi samo za pastoralne i zdravstvene djelatnike, nego i za bolesnika da po vjeri može živjeti vlastito stanje. Ni odbacivanje patnje, ni bježanje od boli ne liječi čovjeka, nego sposobnost prihvaćanja patnje i dozrijevanja u njoj, nalazeći joj smisao po ujedinjenu s Kristom, koji je iz bezgranične ljubavi trpio – ustvrdio je Sveti Otac navodeći riječi iz enciklike Nadom spašeni.

Podsjećajući da su crkveni oci u liku milosrdnog Samaritanca gledali samog Isusa, a u čovjeku zapalom među razbojnike Adama, odnosno čovječanstvo izgubljeno i ranjeno grijehom, rekao je da se Isus, Sin Božji, po utjelovljenu približio ljudskoj patnji, sve do silaska nad pakao da čovjeku donese nadu i svjetlo. On se pun milosrđa nagnuo nad ponor ljudske patnje, da izlije ulje utjehe i vino nade – stoji u Papinoj poruci.

Godina je vjere pogodna – piše nadalje Sveti Otac – za jačanje službe ljubavi u našim crkvenim zajednicama, da svatko bude milosrdni Samaritanac prema bližnjemu. Glede toga Papa je podsjetio na svijetle likove u povijesti Crkve koji su pomogli bolesnicima da na duhovnoj i ljudskoj razini vrjednuju trpljenje, da nam budu uzor i poticaj. Spomenuo je svetu Tereziju od Djeteta Isusa, časnoga slugu Božjega Lugija Novaresea, Raoula Follereaua te blaženu Majku Terezu i svetu Annu Schäffer, a posebno je istaknuo Blaženu Djevicu Mariju koja je slijedila trpećega sina do žrtve na Golgoti. Ona nikada ne gubi nadu u Božju pobjedu nad zlom, nad boli i smrću, a istom vjerom i ljubavlju zna primiti Sina Božjega rođena u betlehemskoj špilji i umrloga na križu. Njezinu je čvrstu nadu u božansku moć rasvijetlilo Kristovo uskrsnuće, koje daje nadu trpećima i obnavlja sigurnost Božje blizine i utjehe – istaknuo je Benedikt XVI.

U zaključku poruke Sveti Otac zahvaljuje svim katoličkim i civilnim zdravstvenim ustanovama, biskupijama, kršćanskim zajednicama, redovničkim obiteljima zauzetim u zdravstvenom pastoralu, udrugama zdravstvenih djelatnika i dragovoljcima, a poželio je da u svima može porasti svijest da Crkva danas živi temeljni trenutak svojega poslanja „u velikodušnom prihvatu svakoga života, poglavito slabog i bolesnoga. Papa je XXI. svjetski dan bolesnika preporučio zagovoru Presvete Djevice Marije od milosti koja se časti u Altötingu, da uvijek prati trpeće čovječanstvo u taženju olakšanja i čvrste nade, te da svi zauzeti u apostolatu milosrđa postanu milosrdni Samaritanci za svoju trpeću braću. (rv/bitno.net)Bitno.net očekuje korisne, poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju članak/vijest ispod koje su objavljeni. Komentari koji sadržavaju mržnju, psovanje, nasilno ponašanje, nepoštivanje sugovornika i autora članka, osobe spomenute u članku ili vijesti itd., bit će obrisani. Bitno.net ne odgovara za sadržaj komentara pošto se isti objavljuju u realnom vremenu. Podsjećamo vas da po novim izmjenama kaznenog zakona od 01.01.2013. (glava XV.) zbog vaših komentara možete kazneno odgovarati. Komentari ispod članaka ne predstavljaju nužno stajališta uredništva portala Bitno.net.

Prikaži komentare