Papa Benedikt_Prihvacanje patnje i pronalazak njezina smisla u Kristu lijeci covjeka

Za sve je Svjetski dan bolesnika trenutak žarke molitve, dijeljenja, prikazivanja patnje za dobro Crkve i opomena svima da u bolesnu bratovu licu prepoznaju sveto lice trpećega Krista, koji je trpljenjem, smrću i uskrsnućem spasio svijet – tvrdi Sveti Otac citirajući pismo blaženoga Ivana Pavla II. kojim je ustanovio Svjetski dan bolesnika.

Prateći vas na duhovnom hodočašću iz Lourdesa u Altöting, potičem vas na razmišljanje o liku milosrdnog Samarijanca o kojem govori Lukino evanđelje, iz kojeg je Sveti Otac uzeo naslov za ovogodišnju poruku: „Idi pa i ti čini tako!“ U toj nas prispodobi Gospodin uči o tome kako se njegov učenik ima odnositi prema drugima, posebice ako im je potrebna njega – tvrdi Sveti Otac dodajući: Riječ je dakle o crpljenju snage iz bezgranične ljubavi Božje, po čvrstom odnosu s Bogom u molitvi, za svakodnevnu pozornost prema ranjenima u tijelu i duhu, onima koji traže pomoć, ne samo poznatima i imućnima. To ne vrijedi samo za pastoralne i zdravstvene djelatnike, nego i za bolesnika da po vjeri može živjeti vlastito stanje. Ni odbacivanje patnje, ni bježanje od boli ne liječi čovjeka, nego sposobnost prihvaćanja patnje i dozrijevanja u njoj, nalazeći joj smisao po ujedinjenu s Kristom, koji je iz bezgranične ljubavi trpio – ustvrdio je Sveti Otac navodeći riječi iz enciklike Nadom spašeni.

Podsjećajući da su crkveni oci u liku milosrdnog Samaritanca gledali samog Isusa, a u čovjeku zapalom među razbojnike Adama, odnosno čovječanstvo izgubljeno i ranjeno grijehom, rekao je da se Isus, Sin Božji, po utjelovljenu približio ljudskoj patnji, sve do silaska nad pakao da čovjeku donese nadu i svjetlo. On se pun milosrđa nagnuo nad ponor ljudske patnje, da izlije ulje utjehe i vino nade – stoji u Papinoj poruci.

Godina je vjere pogodna – piše nadalje Sveti Otac – za jačanje službe ljubavi u našim crkvenim zajednicama, da svatko bude milosrdni Samaritanac prema bližnjemu. Glede toga Papa je podsjetio na svijetle likove u povijesti Crkve koji su pomogli bolesnicima da na duhovnoj i ljudskoj razini vrjednuju trpljenje, da nam budu uzor i poticaj. Spomenuo je svetu Tereziju od Djeteta Isusa, časnoga slugu Božjega Lugija Novaresea, Raoula Follereaua te blaženu Majku Terezu i svetu Annu Schäffer, a posebno je istaknuo Blaženu Djevicu Mariju koja je slijedila trpećega sina do žrtve na Golgoti. Ona nikada ne gubi nadu u Božju pobjedu nad zlom, nad boli i smrću, a istom vjerom i ljubavlju zna primiti Sina Božjega rođena u betlehemskoj špilji i umrloga na križu. Njezinu je čvrstu nadu u božansku moć rasvijetlilo Kristovo uskrsnuće, koje daje nadu trpećima i obnavlja sigurnost Božje blizine i utjehe – istaknuo je Benedikt XVI.

U zaključku poruke Sveti Otac zahvaljuje svim katoličkim i civilnim zdravstvenim ustanovama, biskupijama, kršćanskim zajednicama, redovničkim obiteljima zauzetim u zdravstvenom pastoralu, udrugama zdravstvenih djelatnika i dragovoljcima, a poželio je da u svima može porasti svijest da Crkva danas živi temeljni trenutak svojega poslanja „u velikodušnom prihvatu svakoga života, poglavito slabog i bolesnoga. Papa je XXI. svjetski dan bolesnika preporučio zagovoru Presvete Djevice Marije od milosti koja se časti u Altötingu, da uvijek prati trpeće čovječanstvo u taženju olakšanja i čvrste nade, te da svi zauzeti u apostolatu milosrđa postanu milosrdni Samaritanci za svoju trpeću braću. (rv/bitno.net)