Foto: Shutterstock.com

Papa se u homiliji usredotočio na odlomak iz Evanđelja po Luki, u kojem Gospodin naznačuje put ljubavi bez granica. Isus traži da ljubimo i molimo za one koji nam čine zlo. „To je istinsko sebedarje“ – rekao je papa Franjo – „darivanje srca i neprijateljima. U tome je novost Evanđelja.“ Kao kršćani, pozvani smo činiti dobro bez očekivanja bilo čega zauzvrat. „Evanđelje je novost. Novost koju je teško provesti. Ali znači ići za Isusom“ – naglasio je Papa.

Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan. Samo s milosrdnim srcem možemo činiti sve što nam Gospodin savjetuje. Kršćanski život je život koji izlazi iz samoga sebe i daje se drugome. Ljubav se ne vraća sama sebi, nije egoistična: daruje se – objasnio je papa Franjo i nastavio: Gospodin traži da opraštamo kako bi nama bilo oprošteno. „Svaki dan govorimo u Očenašu: ‘Oprosti nam kako i mi opraštamo.’ Ako ja ne opraštam, kako mogu moliti Oca: ‘Oprosti mi?’“

Moglo bi se prigovoriti kako je to ludost, kako postati kršćaninom znači na neki način prihvatiti ludost. „Da, na neki način“ – kazao je Papa, podsjećajući na ono što smo čuli od sv. Pavla, kako ludost križa nema ništa s mudrošću svijeta. „To znači odreći se lukavosti svijeta kako bi se činilo sve što Isus nalaže. I kada se sve zbroji, čini se da smo na gubitku“ – nastavio je papa Franjo i rekao:

„Ali to je Isusov put: velikodušnost, sebedarje bez mjere. I zbog toga je Isus došao na svijet i tako postupao. Biti kršćanin nije lako i ne možemo postati kršćani osim milošću Božjom“, istaknuo je Papa te nastavio: „Tu dolazi molitva koju trebamo svaki dan moliti: ‘Gospodine, daj mi milost da postanem dobar kršćanin, jer ja sâm to ne mogu napraviti.’ Činimo tako i molimo Gospodina za milost kako bismo shvatili što znači biti kršćaninom te za milost da nas učini kršćanima“ – potaknuo je na kraju Sveti Otac.

RV/Bitno.net