Papa Franjo I. u svom prvom obraćanju nakon izbora za poglavara Crkve zahvalio je mnoštvu okupljenom na Trgu Sv. Petra na dočeku i pozvao vjernike da ga prate svojim molitvama. Pojavljivanje novog poglavara Katoličke Crkve na loži bazilike Sv. Petra okupljeno mnoštvo pozdravilo je burnim pljeskom i usklicima: “Živio Papa!”, “Franjo, Franjo”.

“Braćo i sestre, dobra večer. Znate da je dužnost konklave bila odabrati rimskog biskupa. Izgleda da su se kardinali odlučili potražiti ga gotovo na kraju svijeta”, našalio se novi Papa na račun svog argentinskog porijekla. “Hvala vam na dočeku, hvala cijeloj rimskoj zajednici i prije svega htio bih izmoliti molitvu za našeg biskupa u miru Benedikta XVI. da ga Gospodin blagoslovi i da ga Majka Božja čuva”, rekao je Papa a zatim je zajedno s vjernicima izmolio Očenaš i Zdravomariju. “Sada započinjemo taj put, put bratstva, ljubavi i međusobnog povjerenja. Molimo uvijek jedni za druge, za čitav svijet da zavlada veliko bratstvo. Želim da ovaj put Crkve koji danas započinjemo bude plodonosan za evangelizaciju ovog prekrasnog grada”.

Prije blagoslova Sveti je Otac zamolio vjernike za jednu uslugu: “Prije nego što biskup blagoslovi narod, molim vas da vi zamolite Gospodina da blagoslovi mene. Pomolite se za mene u tišini”. Sveti je Otac zatim podijelio svečani blagoslov “Urbi et orbi”. Nakon blagoslova Papa se još jednom obratio okupljenima: “Hvala vam na dočeku, molite za mene i vidimo se uskoro. Sutra ću se pomoliti Bogorodici da čuva cijeli Rim i za uspješan početak. Laku noć i želim vam ugodan odmor”, rekao je na kraju svoga prvog obraćanja papa Franjo I.

“Annuntio vobis gaudium magnum; habemus Papam: Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum Georgium Marium Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Bergoglio qui sibi nomen imposuit Francisci” (“Javljam vam radosnu vijest: Imamo Papu! To je uzoriti i prečasni gospodin Jorge Mario Bergoglio, kardinal Svete Rimske Crkve koji je uzeo ime Franjo”). Tim je riječima kardinal Jean-Louis Pierre Tauran objavio s lože bazilike sv. Petra ime 265. Petrova nasljednika. Prije svečane objave s lože bazilike Sv. Petra u Sikstinskoj kapeli upriličena je kratka ceremonija. Nakon što su rezultati glasovanja pokazali da ima dovoljan broj glasova, kardinalu Bergogliu obratio se kardinal Giovanni Battista Re pitanjem: “Prihvaćaš li svoj kanonski izbor za Rimskog prvosvećenika?” a nakon potvrdnog odgovora postavio mu je drugo pitanje: “Koje ime želiš uzeti?” Nakon te kratke ceremonije u Sikstinskoj kapeli spaljeni su glasački listići i bijelim dimom dan je znak da je novi Papa izabran. Bijeli se dim pojavio u 19.06 sati. Novoizabrani Petrov nasljednik zatim je ušao u tzv. Sobu suza (“Stanza delle lacrime”), koja je tako prozvana zbog emocija koje novoizabrane Petrove nasljednike obuzmu nakon izbora. U toj sobi novi je Papa obukao papinsku odjeću a zatim se vratio u Sikstinsku kapelu gdje se održala još jedna kratka svečanost s molitvom, čitanjem ulomka iz Evanđelja i završnom molitvom. Zatim je uslijedio svečani čin počasti i poslušnosti kardinala novom papi. Prije samog izlaska na ložu bazilike novi se Papa nakratko zaustavo u Pavlovoj kapeli gdje se kratko pomolio pred Presvetim.

Lajkajte stranicu pape Franje: <div data-href=”https://www.facebook.com/papafranjo.hr” data-send=”true” data-width=”450″ data-show-faces=”true”></div>

Na vijest da je novi papa izabran, na Trg Sv. Petra slilo se mnoštvo vjernika iz čitavog Rima, prema nekim procjenama pred bazilikom se okupilo više od 200.000 ljudi.

Isusovac Jorge Mario Bergoglio (76), bio je nadbiskup Buenos Airesa, Argentina. Doktorirao je u Njemačkoj. Ima sveučilišnog iskustva (rektor filozofsko-teološkog fakulteta u San Miguelu). Biskupom postaje 1992., a 1997. imenovan je koadjutorom nadbiskupom Buenos Airesa. Bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije od 2005. do 2011. Imenovan kardinalom 2001. godine. Član je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku.

[facebook]Ako želite saznati sve o novom Papi lajkate Bitno.net![/facebook]

Bitno.net | IKA