Papin zrakoplov sletio je u zračnu luku u 16.30 sati, a prije nego što je napustio zračnu luku Papa se kratko susreo s kenijskim predsjednikom.
U službenoj ceremoniji dočeka na kojoj su uz predsjednika Kenije i druge predstavnike vlasti, sudjelovali i članovi diplomatskog zbora i gospodarskog i kulturnoga života, papa Franjo je u govoru rekao da se raduje boravku u toj zemlji, na čije se prirodne ljepote i bogatstva osvrnuo, i posebno susretu s mladima koje želi ohrabriti u njihovim nadama i nastojanjima za budućnost.

“Mladi su najznačajniji resurs svake nacije. Štiteći ih, investirajući u njih i pružajući im ruku pomoći, možemo na najbolji način osigurati budućnost vrijednu mudrosti i duhovnih vrijednosti koje su drage njihovim precima, vrijednosti koje su u samom srcu i duši ljudi.”

Potaknuo je Kenijce da rade na integritetu i transparentnosti za opće dobro i njeguju duh solidarnosti na svim razinama društva. Posebno ih je ohrabrio da se zauzimaju za siromašne i za mlade.

“Postoji čvrsta veza između zaštite prirode i izgradnje pravednog i jednakog socijalnog poretka. Ne može biti obnove našeg odnosa s prirodom bez obnove same čovječnosti (Laudato SI, 118)” naglasio je Papa, nastavivši: “u opsegu u kojem naša društva prožimaju podjele, bilo etničke, religijske ili ekonomske, svi muškarci i žene dobre volje pozvani su raditi na pomirenju i za mir, oprost i iscjeljenje.”

Papa se također osvrnuo i na nasilne događaje i terorističke napade koji su potresali Keniju izjavivši kako “iskustvo pokazuje da se nasilje, sukob i terorizam hrane strahom, nepovjerenjem i očajem nastalim zbog siromaštva i frustracija”.

Kenijskom predsjedniku papa Franjo darovao je crtež projekta fasade Bazilike sv. Petra koji je izradio arhitekt Gian Lorenzo Bernini.
S leta prema Keniji Papa je poslao brzojave poglavarima država koje je njegov zrakoplov preletio. Predsjednicima Italije, Grčke, Egipta, Sudana, Etiopije i Kenije upućeni su brzojavi u kojima Papa zaziva Božji blagoslov mira i blagostanja na stanovnike tih država.

Tino  Krvavica | Bitno.net