Papa

Papa u miru uputio je pismenim putem poruku članovima i studentima rimskog Papinskog sveučilišta Urbaniana, koje pripada Kongregaciji za evangelizaciju naroda, kako javlja The Catholic Register.  Cijelu poruku od 1800 riječi članovima je pročitao nadbiskup Georg Ganswein, osobni tajnik pape Benedikta prilikom otvaranje renovirane glavne sale za predavanja posvećene umirovljenom papi.

“Uskrsli Gospodin uputio je svoje apostole i preko njih učenike svih vremena da nose njegovu riječ na krajeve zemlje i da učine njegovim učenicima sve narode”, napisao je papa Benedikt, te dodao: “No, primjenjuje li se to i dalje? pitaju se mnogi unutar i izvan Crkve. Jesu li misije potrebne i danas? Zar ne bi bilo prikladnije biti s drugim religijama u dijalogu i tako zajedno služiti miru u svijetu? Protupitanje je: Može li dijalog zamijeniti misiju?”

“U stvari, mnogi danas misle da bi religije trebale poštovati jedna drugu i, u međusobnom dijalogu, postati zajednička sila za postizanje mira. Prema ovome načinu razmišljanja, uzeto je zdravo za gotovo da su religije zapravo samo varijante jedne te iste stvarnosti”, napisao je papa emeritus. “Pitanje istine, koje je izvorno motiviralo kršćane više nego ijedno drugo, ovdje je stavljeno u zagrade. Pretpostavlja se da autentična istina o Bogu nije dostižna i da je najbolje što se može učiniti jest prikazati ono neizrecivo s nizom različitih simbola. Ovo odricanje od istine čini se stvarno i korisno za postizanje mira među religijama u svijetu”, istaknuo je papa Benedikt XVI.

“To je pak smrtonosno za vjeru. U stvari, vjera gubi svoj obvezujući karakter i svoju ozbiljnost, sve se svodi na razmjenu simbola, sposobnih prikazati samo izdaleka nedostižnost misterija onog božanskog”, napisao je.

Papa Benedikt napisao je “da neke religije, osobito one “plemenske”, čekaju susret s Isusom Kristom, no taj susret je uvijek obostran. Krist čeka njihovu prošlost, mudrost i njihovo viđenje stvarnosti. Ovaj susret može dati novi život kršćanstvu koje se umorilo u krajevima iz kojih izvorno potječe”, napisao je.

Mi naviještamo Isusa Krista ne zbog toga da skupimo što je moguće više članova za našu zajednicu ili da bismo dobili više moći. Mi govorimo o Njemu zato što osjećamo dužnost prenijeti radost koju nam je On donio”, istaknuo je papa Benedikt.

Z. Ć. | Bitno.net