EU-Media-Futures-Forum-pic_0-1024x755

Što je potrebno za dobru informaciju? Sveti je Otac iskoristio audijenciju kako bi ocrtao jednu vrstu sheme za ulogu komunikatora. Riječ je o podsjetniku podijeljenom u tri točke, u skladu s ignacijevskim hodom, na koji nas je papa Franjo već naučio. Njegovo razmišljanje polazi prije svega od tvrdnje da katolički mediji imaju vrlo zahtjevno poslanje očuvanja društvene komunikacije od svega što ju može preokrenuti i usmjeriti prema drugim ciljevima.

U komunikaciji je važna parezija – prva je točka Papina podsjetnika. Komunikacija je često podčinjena propagandi, ideologijama, političkim ciljevima, ili pak nadzoru gospodarstva i tehnike – istaknuo je Papa te dodao da je to zlo kojemu se valja suprotstaviti parezijom, odnosno hrabrošću za iskren i slobodan govor, na koji je on već potaknuo na početku sinode o obitelji. Ako smo zabrinuti za taktične vidike, naš će govor biti izvještačen, nekomunikativan, bez duha, bit će govor iz laboratorija.

Sloboda se također odnosi na modu, na javna mjesta, na unaprijed pripremljene formule koje na kraju poništavaju sposobnost komuniciranja. Valja stoga oživiti riječi. Ali, svaka riječ u sebi – prema Papinim riječima – ima vatrenu iskru, iskru života, koju valja oživjeti.

Druga je točka u Papinom podsjetniku da valja komunicirati bez zatvaranja. Komunikacija izbjegava ispunjavanje i zatvaranje. Ispunjava se – primijetio je Papa – kada se želi zasititi našu percepciju pretjeranošću krilatica koje, umjesto da potaknu misao, one ju poništavaju. Zatvara se – dodao je Sveti Otac – kada se, umjesto da se prijeđe dug put shvaćanja, izabere kraći put predstavljanja pojedinačnih osoba kao da su u stanju riješiti sve probleme, ili naprotiv, kao žrtvenoga jarca na kojega se može prebaciti sva odgovornost.

Žuriti prema rješenju, ne nastojeći predstaviti slojevitost stvarnoga života, prema Papinim je riječima česta pogreška u komunikaciji koja je sve brža i nepromišljena. Dakle, otvarati, a ne zatvarati, zadaća je komunikatora koji će biti toliko plodniji koliko će se više prepustiti djelovanju Duha Svetoga, jedinoga koji je sposoban izgraditi jedinstvo i sklad – istaknuo je Sveti Otac.

‘Govoriti cijeloj osobi’, to je treća zadaća komunikatora – rekao je papa Franjo. I to – pojasnio je – izbjegavajući, kako sam već rekao, grijehe medija: dezinformaciju, klevetu i ogovaranje. Od ta tri grijeha, kleveta izgleda najgora, ali u komunikaciji je najgora dezinformacija – istaknuo je Papa te objasnio – jer te vodi do pogrješke; vodi te do toga da vjeruješ u samo jedan dio istine.

Istinska se komunikacija ne brine za to da ‘izazove jak dojam’. Izmjenjivanje katastrofične panike i utješnoga razrješenja, tih dviju krajnosti koje su nam stalno ponuđene u današnjoj komunikaciji, nije dobra usluga koju mediji mogu pružiti ljudima. Valja se obraćati osobama u cijelosti: njihovu umu i njihovu srcu, kako bi znali gledati dalje od neposrednoga, dalje od sadašnjeg trenutka.

Oživiti riječi, otvarati a ne zatvarati, obraćati se osobi u cijelosti, čini konkretnom kulturu susreta, koja je danas vrlo potrebna u kontekstu koji je sve više pluralan – podsjetio je na kraju Sveti Otac te dodao da se sukobima ništa ne postiže. Valja stvarati kulturu susreta. A to je lijepi posao za vas, koji zahtijeva da budemo spremni ne samo davati, nego i primati od drugih – rekao je papa Franjo.

RV | Bitno.net