Kardinal George Pell, pročelnik Tajništva za gospodarstvo, snažno je zanijekao navode da je počinio „više prekršaja“ zlostavljanja djece, nazivajući optužbe „očito neistinitima“. „Optužbe su neutemeljene i u cijelosti lažne“ – stoji u nedavnoj izjavi ureda kardinala Pella, koji navodi da su medijska curenja o navodnoj istrazi protiv kardinala „očito smišljena kako bi nanijela maksimalnu štetu kardinalu i Katoličkoj Crkvi“ te kako bi potkopala rad australske komisije koja se bavi slučajevima zlostavljanja – pred kojom je kardinal Pell prethodno svjedočio.

Kako prenosi Catholic News Agency, bivši melbourneski nadbiskup i član Papina vijeća devetorice kardinala, svjedočit će ovoga mjeseca putem video-veze pred australskim povjerenstvom koje se bavi slučajevima zlostavljanja djece (tzv. Royal Comission, utemeljen 2013. godine) u svezi s prošlogodišnjim optužbama da je prikrio slučaj svećeničke pedofilije i pokušao podmititi žrtvu da o tome šuti. Kardinal  Pell prošle je godine snažno opovrgnuo optužbe i izrazio spremnost da i treći put u potpunosti surađuje sa spomenutim povjerenstvom.

Međutim, samo tjedan dana prije svjedočenja, neki su australski mediji objavili izvještaj u kojem se navodi da država Victorija istražuje kardinala Pella za „više slučajeva“ zlostavljanja djece dok je bio svećenik u Ballartu i dok je služio kao nadbiskup Melbournea. U izjavi objavljenoj 19. veljače, ured kardinala Pella je priopćio da su optužbe o istrazi neutemeljene. Kardinal je stoga pozvao na javnu istragu o „sumnjivim tvrdnjama“ određenih članova tamošnje policije, koji su bili u kontaktu s medijima.

Da članovi policije „javno napadnu svjedoka u istom slučaju koji je razotkrio ozbiljne propuste i prekršaje na strani policije je nepojmljivo“ – rekao je kardinal. Način kako su tvrdnje predstavljene jasno je namijenjen da „osramoti kardinala u slučaju u kojem postoje supstantivni dokazi o povijesnim neuspjesima“ policije u australskoj državi Victorija – stoji nadalje u izjavi. „Takve vrste nepravednih napada umanjuju rad dobrih policajaca koji marljivo rade da bi se žrtvama pružila pravda“.

Mediji, između ostalog, spominju optužbe iz 1961. godine da je tada kao sjemeništarac Pell navodno zlostavljao ministranta. Međutim – premda za taj navodni incident policija nikada nije pokrenula istragu – Katolička je Crkva 2002. godine provela istragu, prema kojoj su odbačene sve optužbe protiv kardinala Pella. Građa o tom slučaju dostupna je javnosti gotovo 15 godina – ističe se u izjavi kardinalova ureda. Osim toga, naglašava se da policija nikada nije tražila njegovu izjavu o bilo kojem drugom navodnom slučaju zlostavljanja te da osim spomenutih odbačenih optužbi, „kardinal ne zna ni za koju drugu tvrdnju ili incident koji bi ga se ticao“.

U izjavi se ističe da kardinal Pell „snažno niječe da je počinio bilo kakvo zlodjelo“ te da ostaje otvoren suradnji s policijom u slučaju da požele s njime razgovarati. Pozvao je i australskog premijera i ministra policije da „odmah istraže curenje tih neutemeljenih optužbi“.

Radio Vatikan | Bitno.net