Kada neko društvo krije Boga, onda se odbacuju ljudi – ustvrdio je papa Franjo u prigodi predstavljanja inicijativa svjetske odgojne mreže „Scholas Occurentes“, koju je on osmislio, a koja i danas djeluje, posebice, među mladima gradskih periferija i mladima u teškoćama.

Danas je za nekog mladića normalno da netko umire od gladi, da je bolestan, da netko krade, ubija ili živi u lopovskoj družini. Neki pak dijelovi društva kao posao predlažu prodaju droge, i to uglavnom siromašnoj mladeži. Taj put vodi u samoubojstvo: moralno i egzistencijalno, a ja ne želim da ljudski rod počini samoubojstvo. Vrlo je mnogo mladih koji su žrtve svakovrsnog nasilja i siromaštva – primijetio je Papa.

Vaš je pothvat projekt i obećanje. Zahvaljujem vam i divim se vašoj ljudskosti i vašoj humanosti. Zaista je kreativan vaš rad u odnosu na odgojni sustav koji nije kadar reagirati. Ima izuzetaka, ali općenito, prema onomu što znam o Latinskoj Americi i Africi, nesposoban je reagirati. Vaš pothvat otvara obzore, kreativan je, kao odgoj triju usklađenih govora: uma, srca i ruke, to jest usklađena rada – istaknuo je Sveti Otac te dodao:

Tajna je u ljudskoj osobi i u Bogu. Bog je u ljudsko srce posijao brojne mogućnosti, ali kada neko društvo taji Boga i u središte ne stavlja ljudsku osobu, onda završavamo u kulturi odbacivanja – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net