Foto: Catholic Church of England and Wales @flickr.com

Sinodski oci glasali su danas popodne o Relatio Sinodi, završnom dokumentu izvanredne Biskupske sinode o obitelji, a prema prvim komentarima, revizije radne verzije dokumenta koje su predložile male jezične skupine i koje se tiču spornih formulacija o homoseksualnim osobama i pričešćivanju razvedenih osoba su u većem dijelu usvojene, tako da su iz završnog dokumeta izostavljene sporne formulacije iz prethodnog dokumenta.

Biskupi su glasovali ne o integralnom dokumentu, nego o svakoj pojedinoj točci kojih je ukupno bilo 62. Pri tome, tri točke nisu dobile potrebnu dvotrećinsku većinu: 52. koja govori o pričešćivanju razvedenih osoba u drugom, građanskom braku  i nagoviješta promjenu dosadašnje prakse, potom 53. koja tematizira pitanje duhovne pričesti za takve osobe, te 55. koji govori o pristupu homoseksualnim osobama.

Cijeli dokument sa svim točkama uključujući i one koje nisu dobile dotrečinsku većinu  možete vidjeti na linku OVDJE. Prema želji Pape na koncu dokumenta je objavljeno kako su biskupi glasovali za svaku od pojedinih točaka.  Dokument treba biti polazištem za rasprave koje će se voditi u idućih godinu dana, do redovite Sinode o obitelji, nakon koje će uslijediti papina Apostolska pobudnica.

Zadovoljstvo završnom verzijom dokumenta izrazio je poljski nadbiskup Stanisław Gądecki, prvi sinodski otac koji je kritizirao radnu verziju objavljenu u ponedjeljak.

“Rad malih skupina koje su revidirale prvotni tekst sigurno nije bio uzaludan”, rekao je on za Radio Vatikan.

Sličnog mišljenja je i indijski kardinal Oswald Gracias.

“To je otvoreni dokument, koji je ujedno i uravnotežen. U njemu se priznaje da nemamo odgovore na sva pitanja, ali i daje jamstvo da ćemo nastaviti našu potragu za pravim pastoralnim pristupom kojim ćemo odgovoriti na razne probleme”, izjavio je Gracias.

Sinoda će završiti sutra, euharistijskim slavljem na Trgu sv. Petra tijekom kojeg će papa Franjo proglasiti blaženim papu Pavla VI.

G. An. | Bitno.net