“Vrijeme oprezne diplomacije je prošlo, Vatikan mora pružiti veću potporu Ukrajini”, izjavio je Svjatoslav Ševčuk, nadbiskup kijevski i poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

“Očekujem veći angažman Vatikana. Činjenica da čak 70 posto ljudi koji se bori protiv proruskih separatista i ruske vojske govore ruskim jezikom pokazuje jedinstvenost naroda i naše vojske. Ono čemu nazočimo jest invazija na ukrajinski teritorij od strane ruskih postrojbi”, izjavio je Ševčuk u razgovoru za austrijsku katoličku agenciju Kathpress.

Dodao je i kako se prekid vatre u istočnoj Ukrajini tijekom rujna uglavnom poštovao, ali kako još treba dogovoriti razmjenu zarobljenika između dvije strane.

Inače, ovo nije prvi put da je Ševčuk javno zatražio izraženiju potporu Svete Stolice ukrajinskom narodu u konfliktu koji i dalje traje na istoku zemlje i u kojem je od travnja 2014. poginulo 8000 ljudi.

U svibnju je u razgovoru za francuski La Croix rekao kako Rim “pokušava osigurati svoje čvrste veze s Moskvom”, te dodao kako Papino obećanje tijekom ad Limina posjeta ukrajinskih biskupa u veljači da će dati jaču potporu Ukrajini nije bilo popraćeno s “odgovarajućom akcijom”. U lipnju je za poljsku katoličku agenciju izjavio kako očekuje da vatikanska diplomacija u posredovanju u prekidu konflikta u Ukrajini prestane koristiti nejasnu terminologiju i taj sukob opiše kao ono što jest – ruska invazija.

Istodobno s ovim novim istupom nadbiskupa Ševčuka, povodom situacije u Ukrajini oglasio se i bivši vatikanski nuncij u toj državi – američki nadbiskup Thomas Gullickson, koji je izjavio da je “Ukrajina u opasnosti da postane Somalija u srcu Europe”, referirajući se na afričku državu koju je već dulje vrijeme nestabilna.

“Nadam se da će svijet, posebice države zapadne Europe, prevladati svoje otpore i učiniti ono isto što je napravljeno nakon Drugog svjetskog rata s Marshallovim planom. Nitko nije čekao da nacisti završe iza rešetaka – odmah su počeli iznova graditi Europu. Europa ne može okrenuti leđa Ukrajincima i zatvoriti oči na sve što se događa tamo i što može imati posljedice na cijeli svijet”, rekao je vatikanski diplomat.

G. An. | Bitno.net