U Poljskoj uskoro kreće prikupljanje potpisa za pokretanje procedure kojom bi se trebao promijeniti  zakon o abortusu iz 1993., a promjene bi išle prema potpunoj zabrani abortusa u toj državi.

Riječ je o trećoj takvoj inicijativi nakon, nažalost, neuspjeha prethodne dvije – one iz 2013. i one iz 2015. Iza svih akcija stoji udruga “Stop abortusu” koja okuplja pro-life snage u Poljskoj.

Podsjetimo – prema zakonu donesenom 1993. abortus na zahtjev u Poljskoj je zabranjen. Dopušten je u slučajevima silovanja, ugroženosti života majke i “deformacije ploda”, odnosno dijagnosticirane bolesti nerođenog djeteta. Zbog nepreciznog definiranja bolesti u slučajevima kojih je abortus dopušten, bolnice dopuštaju abortuse i u slučajevima – Down sindroma i drugih genetskih nepravilnosti. Štoviše, ti abortusi se rade i u kasnijoj fazi trudnoće, čak do 24 tjedna i kasnije, jer takve odluke donose liječnici u nekim bolnicama. Zakon, inače, predviđa da su abortusi u slučajevima bolesti djeteta dopušteni sve dok trenutka kada “dijete može preživjeti samo izvan utrobe majke”.

Zakon, dakle, koji se u ostatku Europe doživljava kao “konzervativan” nije takav, a abortusi u Poljskoj, nažalost, nisu rijetki. Prema podacima Nacionalnog zdravstvenog fonda u 2103. bilo ih je 2411. U većini slučajeva riječ je djeci kod koje je prenatalnom dijagnostikom utvrđena neka bolest. Udruga “Stop abortusu” želi prekinuti upravo takvu situaciju i zabraniti eugenički pobačaj i onaj u slučaju silovanja. U slučaju ugroženosti života majke djeteta, zakonski amandman predviđa oslobađanje od odgovornosti liječnika koji, spašavajući život majke, uzrokuje smrt djeteta.

Inicijativa traje već dulje vrijeme, a sada se njezino ponovno pokretanje poklopilo s jednim tragičnim i stravičnim slučajem koji se nedavno dogodio u Bolnici Svete obitelji u Varšavi.

Tamo je, naime, liječnički konzilij odlučio odobriti abortus majci djeteta s Downovim sindromom i bolesti srca, iako je majka bila u visokom stadiju trudnoće – 24. tjednu. Inducirali su porod, a kada se dijete rodilo živo, nisu učinili ništa kako bi ga spasili. Prema svjedočenjima očevidaca, dijete je sat vremena plakalo, ali nitko mu od liječnika nije pomogao. Potom je preminulo.

Nakon što je cijela priča izašla u javnost, poljsko državno tužiteljstvo najavilo je istragu o tome. Kako se najavljuje, protiv liječnika će biti pokrenuta istraga jer nisu pružili pomoć djetetu koje je preživjelo, na što ih obvezuje liječnička etika, ali i zbog mogućeg kršenja zakona koji abortus u ovim slučajevima dopušta samo prije “nego je dijete sposobno samostalno preživjeti”. U bolnici tvrde kako je sve bilo po zakonu.

“Od trenutka kada se rodio to je dijete postalo pacijentom bolnice i trebao je dobiti tretman kao i svako drugo prerano rođeno dijete”, izjavio je ministar zdravlja Konstanty Radziwiłł.

Čini se kako poljsko zakonodavstvo ima ozbiljne rupe u svojoj strukturi zbog kojih se ovakve situacije događaju. Događale su se i prije: primjerice u gradu Wrocławu kada je dijete s Down sindromom preživjelo abortus. Tada su mu liječnici pružili pomoć, ali nije preživjelo. Ili u rujnu u gradu Opolu kada je dijete koje je preživjelo abortus ostalo prepušteno samome sebi i plakalo je 4 sata.

Upravo takve situacije koje se događaju zahvaljujući “rupama u zakonu” želi spriječiti pro-life udruga. Hoće li to uspjeti, tek treba vidjeti. Vladajuća stranka Pravo i pravednost (PiS) dosad im je pružala potporu, ali postoje oni koji tvrde kako ta stranka, koja već ima dovoljno političkih problema, nije spremna otvarati novu bojišnicu. A politička bojišnica na kojoj se brani život nerođenih posebno je teška. Ali zato i jako, jako važna.

Goran Andrijanić | Bitno.net