Prema osvrtu UN-ova Svjetskog saveza mladih na predmet K.L. protiv Perua, koji možete pročitati OVDJE, jasno je kako je riječ o pogrešnom tumačenju međunarodnog prava i odluke UN-ova Odbora za ljudska prava u spomenutom slučaju. Pobačaj nije proglašen ljudskim pravom budući da nijedan odbor UN-a nema pravo to učiniti. Prema Svjetskom savezu mladih, međunarodno pravo može se stvarati jedino putem ugovora ili običaja, a ne preko nadzornih tijela kao što je UN-ov Odbor za ljudska prava koji može dati isključivo preporuke državama članicama koje su potpisnice Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, te eventualno razmatrati pritužbe protiv država potpisnica spomenutog Pakta.

Upravo to se i dogodilo u slučaju K.L protiv Perua, gdje se radilo o uskraćivanju mogućnosti žalbe na odluku upravitelja bolnice koji je zaključio da ona ne ispunjava zakonske uvjete za pobačaj prema peruanskom pravu, prema kojem je pobačaj dozvoljen u nekim slučajevima. Odbor za ljudska prava zaključio je kako je Peru povrijedio nekoliko odredaba Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima uskrativši pravo na pobačaj, budući da je K.L. rodila dijete kojem je dijagnosticirana anencefalija i koje je umrlo nakon četiri dana.

Spomenuta odluka donesena je 2005. godine, te nije riječ o presudi već o mišljenju u kojem je Peruu preporučena isplata odštete koju je ova južnoamerička država nakon deset godina konačno i prihvatila.

Prema mišljenju Svjetskog saveza mladih, oštećena strana trebala je primiti psihološku pomoć, no nalazi prenatalne dijagnostike ne mogu opravdati namjerni pobačaj jer djeca s ozbiljnim zdravstvenim poteškoćama imaju ljudsko dostojanstvo i nisu nesposobna za život i ljubav. Ljudsko dostojanstvo pripada svakom ljudskom biću, bez obzira na njegovu dob, zdravstveno stanje ili invaliditet.

Bitno.net