53026747

Sirijsko-pravoslavni patrijarhalni vikar Jeruzalema i Jordana, biskup Severios Malke Mourad, izjavio je kako u ovom trenutku traje genocid nad sirijskim kršćanima, ali da su zapadne vlade potpuno nezainteresirane s tim, te da ih zanimaju samo njihovi financijski i politički interesi.

Biskup Mourad, koji inače dolazi iz sjevernoistočne Sirije, točnije regije Al-Hasake, gdje živi veliki broj kršćana i gdje trenutačno traje teror skupine Islamska država sadašnju je situaciju usporedio s onom iz 1915. kada je u Otomanskom Carstvu izvršen genocid nad Armencima i asirskim kršćanima.

“Tada Zapad nije znao što se događa, sada su informirani o svemu, ali nastavili su voditi računa o svojim interesima i učinili su malo da bi zaštitili kršćane”, rekao je biskup, a njegove izjave prenijela je njemačka stranica katholisch.de.

Patrijarhalni vikar podsjetio je i kako je Zapad bio protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u vrijeme kada su sirijski kršćani našli u njemu svog zaštitnika, te kako je to sirijske kršćane dovelo u lošu situaciju.

Mourad je rekao i kako nema novih informacija o sudbini dvojice biskupa otetih u sirijskom gradu Alepu u travnju 2013. To su Youhanna Ibrahim, sirijsko-pravoslavni metropolit Alepa i Boluos Yazigi, grčko-pravoslavni metropolit Alepa. Prema pojedinim izvorima, svećenici su živi, ali njihove Crkve još nisu dobile zahtjev za plaćanjem njihove otkupnine.

Jučer je objavljeno i kako je Islamska država oslobodila 19 od ukupno 220 otetih asirskih kršćana, kako se navodi, vjerojatno zbog otkupnine plaćene za njih. Podsjetimo, između 3 i 5 tisuća kršćana moralo je napustiti svoje domove u bijegu pred islamistima.

G. An. | Bitno.net