Naime, na plakatima za koncert čiji je prihod namijenjen pomoći progonjenim kršćanima u Iraku i Siriji, nalazila se obična sintagma “kršćani Istoka” koja je zasmetala pariškom prijevozniku, odnosno njegovoj marketinškoj agenciji Metrobus. Agencija je zbog zahtjeva za vjerskom neutralnošću u javnom prostoru „u kontekstu ratnih sukoba u inozemstvu“ od organizatora koncerta zatražila uklanjanje sporne sintagme, što je vrlo brzo izazvalo burnu reakciju javnosti. Reagirao je i francuski premijer Manuel Valls pozvavši RATP putem Twittera da „preuzme odgovornost“.

Glavni organizator koncerta biskup Jean-Michel Di Falco Leandri, izjavio je kako je prema prvotnom obrazloženju RATP-a, problem zapravo predstavljao “vjerski sadržaj” na plakatima, te dodao:

– Ne smijemo miješati sekularnost koju svi poštujemo, sa sekularnim ekstremizmom koji se pretvara u smiješni i groteskni lov na vještice.

Neki od kritičara s podsmijehom su primijetili kako s jedne strane riječ “kršćani” postaje neprihvatljivom u javnom prostoru, dok s druge strane reklame za izvanbračne aktivnosti bez problema ondje pronalaze svoje mjesto.

Francuska udruga CHREDO čija je glavna misija podizanje svijesti i ukazivanje na progone i stradanja kršćana na Bliskom istoku zatražila je presudu nadležnog suda u slučaju spornih plakata, kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve situacije. Prvo saslušanje zakazano je za danas. Slučajem će se baviti i Gornji dom francuskog parlamenta.

Spomenimo kako je popularnu grupu “Les Prêtres” 2010. godine osnovao spomenuti biskup Gapa i Embruna mons.  Leandri i to kako bi prikupio sredstva za izgradnju škole i crkve na Madagaskaru. Grupu, točnije trio, čine dvojica svećenika i bivši bogoslov, a njihov prvi album Spiritus Dei prodan je u više od 800 tisuća primjeraka.

M.V.|Bitno.net