Američka tinejdžerica, za koju su mediji naveli samo njezine inicijale R.E.K., tužila je sudu roditelje koji su je nagovarali da napravi abortus nakon što je zatrudnjela sa svojim dečkom, a nakon tužbe roditelji su pristali da im kći rodi unuče.

Cijeli slučaj, koji je izazvao veliku pozornost američke javnosti, započeo je nakon što je R.E.K. (čije ime nije objavljeno jer je maloljetna) tužila sudu u Houstonu svoje roditelje koji su je maltretirali nakon što im je rekla da je trudna i prijetili fizičkim nasiljem ako ne napravi abortus. Njezina majka rekla joj je kako će joj sipati abortivnu pilulu u piće, a otac joj je želio otkazati zdravstveno osiguranje i prijetio batinama. Također, više joj nisu dopuštali ići u školu i morala je raditi dva posla istodobno kao kaznu jer je zatrudnjela. Mladoj majci koja je u desetom tjednu trudnoće pomogao je njezin dečko Evan Madison, koji želi dijete i brak sa svojom djevojkom, i njegova obitelj. Oni su se obratili udruzi Centar za obranu života koji je zastupao tinejdžerku pred sudom. Argument odvjetnika Stephena Caseyja pred sudom bio je kako je protuustavno tjerati djevojku na abortus, te kako postojeći američki zakoni, osim što jamče pravo žene na pobačaj, jamče i pravo da žena taj pobačaj odbije.

Sud je uvažio ovu argumentaciju i sada su se roditelji R.E.K. morali obavezati da će plaćati medicinsku skrb nad trudnoćom svoje kćeri, da neće vršiti fizički ili psihološki pritisak nad njom da pobaci, te da je neće sprječavati da se uda za svoga dečka.

“Zahvalni smo na ovoj odluci. Ovo je bilo emotivno i stresno vrijeme. Svađali smo se oko svega i nismo znali kako će se završiti jer su njezini roditelji  jako nepredvidivi”, rekao je Evan Madison nakon presude. Madison je rekao novinarima kako je on morao odrastati bez svoga oca i kako se nije želio ponašati poput njega i bježati od odgovornosti.

G. A. | Bitno.net