Pio XII.

Svjedočanstvo je, kako prenosi portal Vatican Insider, otkriveno pred nekoliko godina, nakon pažljivog pregleda zbirki Palestine Posta, židovske tiskovine na engleskom jeziku tijekom II. svjetskog rata, današnjem Jerusalem Postu. U anonimnom članku jedan je Židov ispričao jednu audijenciju u Vatikanu tijekom rata: čovjek je uspio pobjeći  iz Njemačke i imao je prigodu susresti se s papom Pijom XII. Činjenica koja ne začuđuje ako se zna da su se tada audijencije odvijale na drugačiji način nego danas: vatikanska vrata bi se otvorila i Apostolska palača bi se ispunila ljudima koji su u redu strpljivo čekali Papin prolazak da mu poljube  prsten i da s njime izmijene koju riječ.

Dana 28. travnja 1944. Palestine Post objavio je članak pod naslovom „Papina audijencija  tijekom rata“. Mladi Židov je ispričao da je imao prigodu prije tri godine susresti se s Papom zahvaljujući jednom njemačkom svećeniku. Nakon što je 1941. godine uspio pobjeći iz Njemačke, ušao je u Apostolsku palaču pun straha, uočivši na audijenciji i prisutnost ponekog njemačkog vojnika, ali je imao mogućnost razgovarati s Pijom XII. koju minutu, ispričavši mu položaj 500  izbjeglih Židova koji su živjeli u siromaštvu internirani na otoku Rodhos u Egejskom moru  kao zatvorenici talijanske vojske koji su ih trebali predati Nijemcima.

Nakon što je ispričao Papi tko je, Papa mu je rekao: „Dobro si učinio, moj židovski prijatelju, što si došao k meni reći mi što se događa na onim otocima. O tome sam nešto čuo. Možeš se vratiti ovdje sljedećih dana, sine moj, s pismenim izvješćem i predaj ga mom državnom tajniku koji se posebno bavi problemom izbjeglica. Sada ti kažem, moj mladi prijatelju: ti si Židov. Znam dobro što to znači u ovim vremenima. Želim da uvijek možeš biti ponosan što si Židov!“.

Nakon toga, govoreći glasnije kako bi mogli jasno čuti i oni koji su bili u blizini, Pio XII je rekao:“Sine moj, ako ti vrijediš više od drugih, samo Bog zna, ali vjeruj mi da ti vrijediš najmanje kao i svako drugo ljudsko biće koje živi na zemlji. Sada, moj židovski prijatelju, idi u miru sa zaštitom Svemogućeg Boga i nikada ne zaboravi: Budi ponosan što si Židov!“

Američki znanstvenik William Doino, autor nekoliko eseja i tekstova o liku Pija XII., u posljednjem broju časopisa Inside the Vatican objavio je o kojem je svjedoku riječ. Radi se o Židovu njemačkog porijekla Wisla Heinzu, koji je u vrijeme audijencije imao 21 godinu. U svojim spisima u zimi 1941-1942, Wisla potvrđuje da je zahvaljujući Papinoj osobnoj intervenciji Crveni križ intervenirao i tako spasio internirane Židove omogućivši im da  napuste otok prebacivši se u Italiju. Ovo je još jedno od mnogobrojnih svjedočanstva  koje potvrđuje stav i djelovanje Pija XII., nasuprot ustrajnoj lažnoj promidžbi određenih krugova koji ga prikazuju kao papu „antisemita“.

Za Bitno.net priredio: Marijo Udina