Britanska starleta Katie Price progovorila je u javnosti o iskustvu odgoja svog sina Harveyja, djeteta s poteškoćama u razvoju i pri tome izazvala niz reakcija.

Price je gostovala u jednoj televizijskoj emisiji i pričala o životu s djetetom s poteškoćama u razvoju. Harvey, čiji je otac bivši nogometaš Dwight Yorke, boluje od nekoliko bolesti – rijetkog genetskog poremećaja Prader Willi sindroma, slijep je, a pokazuje i simptome autizma i ADHD-a.

Sada je starleta progovorila o svemu tome i pri tome bila bolno iskrena.

“Možda će nekome to zazvučati grubo, ali reći ću: Da mi je netko rekao u vrijeme kada sam bila trudna s Harveyem za njegove dijagnoze, vjerojatno bih ga abortirala. Zbog straha od nepoznatog koje me čeka”, rekla je Price koja je imala 23 godine kada je prvi put rodila, ali odmah i nastavila:

“Ali, sada takvo nešto ne bi dolazilo u obzir. Kada bi mi sada rekli da sam trudna s djetetom koje će imati poteškoće u razvoju bez ikakve dvojbe bih ga rodila. Čak bih usvojila jedno takvo dijete”.

Price je ispričala kako jako voli svoga sina i kako ne bi “ništa na njemu promijenila”.

“Da, život s njim je zahtjevan, ali i tako bogat. On je posebna osoba i volim ga”, rekla je Britanka koja ima još četvoro djece iz dva braka.

Price je, dakle, pojasnila kako joj je iskustvo života s djetetom s poteškoćama u razvoju pokazalo da ubojstvo vlastitog djeteta nikada nije i ne može biti nikakvo ‘rješenje’. Možda  i nesvjesno, ali je dala snažno svjedočanstvo o tome kako majčinstvo, čak i kada donosi velike žrtve i odricanja, uvijek obogaćuje. Nažalost, “strah od nepoznatog” koji majka osjeća nakon što joj kažu za dijagnozu djeteta, često je ono što ženu natjera na abortus. A ovo svjedočanstvo Price pokazuje kako je taj strah iracionalan i kako odnos s vlastitim djetetom uvijek nadvladava sve poteškoće. Pri tome, treba napomenuti, kako to svjedočanstvo nije dala kao protivnica abortusa, jer ona to nije (ranije je, prije rođenja Harveyaj nažalost, već abortirala jedno dijete), nego kao majka koja progovara o svom izravnom iskustvu.

Njezina izjava naišla je na odobravanje, ali i oštre kritike. Neki su joj prigovarali kako nije smjela reći da je nekada bila spremna abortirati svoje dijete. Ona je pak, na takve kritike odgovorila kako je njezina izjava ‘potpuno izvučena iz konteksta’. I doista je tako – jer kontekst njezine poruke bio je da voli svog sina i da nikada više ne bi pomislila na abortus u slučajevima kada bi doznala da joj dijete koje se treba roditi boluje od neke bolesti.

I zato ima nečega strašno licemjernog u prigovorima protiv nje. Ignorira se poruka ljubavi, poruka protiv abortusa, a istodobno se tvrdi da ta mlada žena nije smjela reći da je razmišljala o abortusu i to u zemlji koja čini apsolutno sve da promovira kulturu smrti. I pri tom većina onih koji prigovaraju Price za iskrenost neće reći niti riječi protiv te kulture smrti, kao niti riječ o tome da je Britanija zemlja u kojoj godišnje ubiju više od 3000 nerođene djece s Downovim sindromom.

Price, koja je dosad bila poznata javnosti uglavnom po tipičnom ekscentričnom i ekscesnom ponašanju starlete, svojim je pojavljivanjem u emisiji LooseWomen, čini se barem donekle promijenila percepciju o sebi. Kako je netko napisao, njezin je istup vjerojatno “nešto najbolje što je napravila u svojoj karijeri”.

Goran Andrijanić | Bitno.net