2627

Ovu novokovanicu nastalu 60-ih godina prošlog stoljeća, prije desetak godina aktualizirale su transrodne osobe, a zahvaljujući snažnoj potpori gej aktivista postala je sastavnim dijelom švedskog jezika. Bio je to dovoljan razlog da ju Švedska akademija uvrsti u novo izdanje rječnika švedskog jezika koje izlazi sredinom travnja.

Mnoge predškolske ustanove već nekoliko godina provode tzv. „gender-free“ pedagogiju, prema kojoj je iz svakodnevnog govora u potpunosti izbačeno spominjanje zamjenica muško i ženskog roda, a dječake i djevojčice jednostavno se naziva „prijateljima“.

– Rabimo zamjenicu „hen“ kad u vrtić na primjer dolazi liječnik, policajac, električar ili vodoinstalater. Ne znamo je li to ‘on’ ili ‘ona’, pa jednostavno kažemo ‘Hen dolazi oko 14 sati’. Djeca tada mogu zamisliti bilo muškarca bilo ženu. To proširuje njihove obzore – objašnjava Lotta Rajalin, ravnateljica škole „Egalia“ iz okolice Stockholma.

Odgajateljima i nastavnicima pomažu „rodni pedagozi“ koji vode računa oko najmanjeg detalja. Tako se lego kockice (za dječake) moraju nalaziti odmah pokraj kuhinjskog igraćeg pribora, kako bi se izbjeglo naglašavanje rodnih uloga. Zamjenica „hen“ postala je uobičajena u svakodnevnoj komunikaciji s djecom.

Na policama s dječjim knjigama u švedskim se vrtićima više ne mogu pronaći Pepeljuga, Snjeguljica i ostale klasične priče i bajke već isključivo priče o istospolnim parovima, samohranim roditeljima, usvojenoj djeci. Tu su i novi, moderni načini igre.

– Najbolji primjer je igranje obitelji, kada su uloge oca i majke već zauzete. Tada im predlažemo da se igraju dvije mame, tri mame i tako dalje – kaže ravnateljica Rajalin.

Kako piše švedska novinarka Nathalie Rothschild, „mnogim Šveđanima rodna jednakost jednostavno nije dovoljna“.

„Mnogi osim rodne jednakosti zagovaraju rodnu neutralnost. Smatra se da vlada i društvo ne smiju tolerirati nikakvo razlikovanje između spolova“, kaže Rothschild te pojašnjava:

„Aktivisti lobiraju da roditelji imaju pravo odabrati bilo koje ime za svoje dijete (trenutno u Švedskoj postoji 170 pravno priznatih unisex imena). Ideja je da ime uopće ne treba biti vezano uz spol, pa bi tako bilo prihvatljivo djevojčicu nazvati Jack, a dječaka Lisa. Švedski proizvođači dječje odjeće uklonili su muške i ženske odjele u svojim trgovinama“.

Za Jana Guilloua, jednoga od najpoznatijih švedskih autora, uvođenje zamjenice „hen“ pokušaj je feminističkih aktivista da unište švedski jezik, a brojni  kritičari vjeruju kako ovaj eksperiment djeci nanosi neprocjenjivu psihološku i društvenu štetu.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net