Collage

“Škotska je zemlja kojoj trebaju misije, naša vjera je umorna, a vjernicima nedostaje ona radost koju su imali prvi kršćani”, priznao je škotski biskup William Golan, a potom su se tom priznanju teške duhovne situacije pridružili i drugi biskupi njegove zemlje.

Golan, biskup Gallowaya, napisao je pismo vjernicima i u njemu najavio kako će u njegovu biskupiju uskoro doći svećenici iz indijskog misionarskog reda. Pri tome, biskup Golan je pojasnio kako Indijci ne dolaze “kako bi popunili rupe u misama ili održali postojeće stanje”.

“Oni su misionarski red i dolaze ovamo jer vide Škotsku kao zemlju kojoj trebaju misije. Vide zemlju gdje je vjera umorna, a vjernicima nedostaje radosti. One radosti koja se može vidjeti u zemljama Trećeg svijeta gdje je vjera mlada i živa. Dolaze jer žele donijeti Boga u zemlju u kojoj žive ljudi koji ga ne poznaju”, napisao je biskup.

Biskup je rekao i kako katolici diljem Škotske imaju sve manje entuzijazma za naviještanje Evanđelja, posebice onima izvan Crkve, a razlog tome su malodušnost u koju su upali zbog skandala i kritika Katoličke Crkve. Dodao je kako se nada da će dolazak Indijaca “ohrabriti vjernike Gallowaya da budu entuzijastični u svojoj vjeri, te da će drugi spoznati Isusa Krista preko njihove radosti”.

To da je Škotska “misijska zemlja” priznao je i biskuo Dunkelda Stephen Robson. On je rekao kako je u biskupiju pozvao redovnice iz Indije koje će voditi dom za starije i nemoćne osobe u Dundeeju, dok će redovnice iz Nigerije voditi pastoralni centar. Sve te ustanove vodile su škotske redovnice, ali sve manji broj poziva doveo je u opasnost nastavak karitativnog i pastoralnog rada.

Biskup Robson je također rekao kako “treba ponizno shvatiti da je Škotska misijska zemlja”, te da će “angažman svećenika, redovnika i redovnica iz zemalja Trećeg svijeta biti sve češći”. Oni će održati crkvu u Škotskoj živom, rekao je biskup. Slično je poručio i biskup Glasgowa Phillip Tartaglia.

Pri tome, kako su komentirali pojedini katolički mediji, niti jedan od biskupa nije ponudio niti konkretnije razloge koji su u Škotskoj doveli do opadanja broja svećeničkih i redovničkih poziva, ali i broja vjernika, niti barem malo samokritičnosti.

Tako smo došli do zanimljive, neki će reći, paradoksalne situacije. Europski su misionari nekada evangelizirali Aziju i Afriku, a sada misionari s tih kontinenata dolaze u europske zemlje i (re)evangeliziraju tamošnje katolike.

Crkva u Škotskoj je tijekom povijesti bila povezana s Crkvama i svećenicima iz drugih nacija, prije svega s Irskom. Nekada su Irci dolazili i stvarali katoličanstvo u toj zemlji. Sada to rade misionari iz Azije i Afrike.

Goran Andrijanić | Bitno.net