Saudijska Arabija i dalje neće dopuštati izgradnju bogomolja, osim muslimanskih. Kao “kolijevka svetih mjesta islama ne možemo dopustiti izgradnju bogomolja drugih religija”, navodi njemačka katolička tiskovna agencija KNA riječi iz govora saudijskog ministra pravosuđa Mohammeda al-Issa, kojima se 24. travnja obratio europskim parlamentarcima u Bruxellesu. Pritom je al-Issa isticao vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji. Tamošnji sudovi rade transparentno i spremni su podvrći se provjeri, izjavio je ministar.

Al-Issa se tijekom posjeta Bruxellesu u utorak 23. travnja susreo i s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku u Europskom parlamentu Elmarom Brokom (CDU). Nakon toga posjetio je islamski centar u glavnom gradu Belgije.

U Saudijskoj Arabiji reformirani islam, vehabizam, državna je vjera. Kralj Abdullah ujedno je i čuvar svetih mjesta u Meki i Medini. Procjenjuje se da u zemlji živi oko 1,5 milijun kršćana. Gotovo bez iznimke su to inozemni radnici. Uvoz Biblija je zabranjen, kao i slavljenje kršćanskih blagdana ili nošenje kršćanskih simbola. U susjednim zaljevskim državama, naprotiv, dopuštena je i izgradnja crkvi i slavljenje kršćanskih svetkovina. (ika/bitno.net)