Sako

Nestabilnost Iraka prijeti cijelom Bliskom istoku, upozorio je patrijarh Sako, prenosi Radio Vatikan. A zabrinjavajuća je nestabilnost cijele regije zbog neprestanih napada na kršćane i vjerske manjine, istaknuo je, tvrdeći da Vijeće sigurnosti ne može samo promatrati i biti svjedokom stalnih okrutnosti koje podnose kršćani.

Zločini počinjeni protiv kršćana, nastavlja patrijarh Sako, citirajući riječi samoga glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda, zločini su protiv čovječnosti. Patrijarh stoga poziva Ujedinjene narode da “prisile međunarodnu zajednicu na poštivanje ljudskih prava”.

Kršćani su miroljubivi građani. Naša zajednica neopravdano pati zbog stranačkih sukoba, terorističkih napada, preseljavanja, a sada i etničkoga čišćenja, jer je sukobljeni žele uništiti. Patrijarh poziva Ujedinjene narode da potaknu iračku vladu da zaštiti etničke i vjerske manjine. Nova bi vlada trebala zaštiti manjine i boriti se protiv ekstremizma, istaknuo je patrijarh Sako.

Osim toga, kaldejski patrijarh u pismu traži da Organizacija ujedinjenih naroda omogući da humanitarna potpora dospije do najranjivijih skupina jer im je nužna. Humanitarna će pomoć trebati “više od jedne godine”, ističe patrijarh, podsjećajući da je raseljenim kršćanima potrebna voda, lijekovi i osnovne potrepštine. 

Zaključujući pismo, kaldejski patrijarh potiče Ujedinjene narode da “osmisle plan ili strategiju za zaštitu i očuvanje kršćanske baštine, koju su opljačkali ili zapalili islamistički borci i koji i nadalje pale crkve i drevne samostane, čija će obnova biti vrlo teška”.

IKA/Bitno.net