Papa Franjo započeo je svoj posljednji dan u Keniji posjetom stanovnicima Kangemi slama u Nairobiju, javlja News.va.

Više od 60% stanovnika Nairobija, oko 2.5 milijuna, čine osobe koje žive u slamovima, a jedan od slamova, Kibera, smatra se među najvećima i najnaseljenijima na svijetu.

Za Papin posjet odabran je Kangemi, tzv. “prijateljski slam” jer je u njemu stopa kriminala i nasilja manja nego u ostalih 6 slamova tog grada.

Papa Franjo, koji je blizinu siromašnima i odbačenima učinio središnjim mjestom svog pontifikata, posjetio je malu isusovačku župu sv. Josipa radnika gdje se na svom španjolskom jeziku obratio župljanima, ali i stanovnicima drugih slamova koji su dobili priliku svjedočiti ovom događaju:

“Kako bih mogao negirati nepravdu koju trpite?” izjavio je Papa nadodavši kako imaju posebnu mjesto u njegovu životu.

“Volio bih govorio o nečemu što jezik isključivosti često zanemaruje i ignorira. To je mudrost koju se može pronaći u siromašnim predgrađima. Mudrost koja je rođena od strane ‘tvrdoglavog otpora’ (Laudato Si, 112) onog autentičnog u Evanđelju koje je bogato društvo, anestezirano razuzdanim konzumiranjem, zaboravilo”, rekao je Sveti Otac.

“Vi ste sposobni ‘tkati’ veze pripadanja i zajedništva koje preobražavaju prenapučenost u iskustvo zajednice u kojoj su zidovi ega srušeni, a barijere sebičnost nadiđene (Laudato Si, 149)”, zaključio je Papa.

Papa je također svjedočio pjevanju i plesu lokalnih žitelja koji, kako piše Linda Bordoni s News.va, predstavljaju više od puke zabave, to je dio života: “Ovo je kako Afrikanci cijelog kontinenta komuniciraju emocije, slave obrede prijelaza i jačaju veze između zajednica i plemena.”

Susret u uredu UN-a za Keniju

Dan prije, u četvrtak 26. studenog, papa Franjo je nakon središnje mise na kampusu Sveučilišta u Nairobiju posjetio UN-ov ured u Keniji.

Sveti Otac izjavio je kako Afrika nudi bogatstvo koje potiče hvalu Stvoritelju. Ta baština Afrike, ali i cijeloga svijeta, biva “konstantno izvrgnuta riziku uništenja uzrokovanog ljudskom sebičnošću svih vrsta i iskorištavanjem situacije siromaštva i odbačenosti”.

Tijekom puta do UN-ova ureda Papa je učinio simboličan čin, posadivši mladicu, što je opisao kao “poziv na konstantnu borbu protiv fenomena kao što su deforestacija i dezertifikacija”.

Papa bi danas trebao krenuti za Ugandu, dok je nedjelja rezervirana za posjet Srednjoafričkoj Republici, unatoč nasilju koje i dalje bukti u toj zemlji.

Tino Krvavica | Bitno.net