Papa Franjo doputovao je jučer u večernjim satima, po srednjoeuropskom vremenu, u Meksiko na svoje 12. međunarodno apostolsko putovanje, prenosi IKA.

U međunarodnoj zračnoj luci “Benito Juárez” u Ciudad de Méxicu Papu su dočekali najviši predstavnici političke vlasti i meksičkog episkopata i na tisuće vjernika. Papa je po dolasku razgovarao sa skupinom djece, pozdravljao i blagoslivljao okupljene, a na dar je dobio još jedan sombrero.

Nakon kratkog razgovora s meksičkim predsjednikom Peña Nietom Papa se uputio u Apostolsku nuncijaturu. U zračnoj luci je upriličen neslužbeni doček jer je u 9.30 sati po lokalnom vremenu na programu svečani doček u Nacionalnoj palači Ciudad de Mexica gdje će se Papa susresti s predstavnicima političkog i društvenog života te diplomatskim zborom.

‘Feštarska’ atmosfera

Kako pišu vatikanski mediji čini se da je neslužbeni doček imao pravu “feštarsku” atmosferu. Papu je dočekala “stadionska publika, marijači, lokalni plesači u šarenim narodnim nošnjama i pjevači svih godina, uključujući djecu”.

Dopisnica News.va, Veronica Scarisbrick, zamjetila je kako Sveti Otac očito voli feštu koliko i Meksikanci: “Svakako izgleda opušteno i sretno, kao i svaki put kada se vrati među svoje ljude”.

Neformalna atmosfera vidjela se kada su djeca potrčala u njegovo naručje grleći ga dok je narod vičući tražio Papin blagoslov. Čini se kako “vrući” latinoamerički temperament puno više odgovara Svetom Ocu od birokratiziranog Vatikana i uštogljenije Europe.

Mogući posjet Kolumbiji 2017.

Papa je tijekom leta za Meksiko, u poruci putem Twittera, svoj pohod povjerio Blaženoj Djevici Mariji.

“Moja najdublja želja je zastati pred Gospom iz Guadalupe, tim otajstvom koje se proučava i proučava, a nema ljudskog objašnjenja” rekao je Papa, dodajući kako čak i znanstvenici tvrde da je ta slika „Božje djelo“.

Jedan od novinara prisutnih u avionu postavio je pitanje o mogućem posjetu Svetog Oca Kolumbiji. Papa Franjo na to je odvratio kako postoji mogućnost pohoda toj zemlji iduće godine tj. 2017., ako mirovni pregovori između vlade i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije nastave napredovati.

Podsjećamo, papa Franjo susreo se s moskovskim patrijarhom Kirilom na Kubi, nekoliko sati prije slijetanja u Meksiko. Prilikom susreta oba poglavara su istaknula važnost brige za progonjene kršćane, navevši spomenuti susret kao temelj za daljnji razgovor.

Tino Krvavica | Bitno.net