Collage

Glasnogovornik administracije američkog predsjednika Baracka Obame izjavio je kako Bijela kuća neće prestati financirati organizaciju za abortus Planned Parenthood, unatoč skandalu koji je izazvao video na kojem jedna od šefica te organizacije raspravlja o prodaji organa abortirane djece (pogledaj OVDJE).

Upitan na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući, razmatra li Obamina administracija ukidanje sponzoriranja abortivnih aktivnosti organizacije federalnim novcem, Josh Earnest je kratko odgovorio s “ne” i odmah prešao na drugo pitanje.

Ovo je drugi put da je Earnest upitan o Planned Parenthood skandalu na redovitim tiskovnim konferencijama u Bijeloj kući. Upitan u petak kako komentira cijeli slučaj, Obamin glasnogovornik je rekao kako je siguran da Planned Parenthood “slijedi etička pravila” u svojim aktivnostima, te kako im Bijela kuća vjeruje. Tome je dodao i kako nije gledao video o kojem je riječ.

Obama, dakle, ostaje uz organizaciju kojoj je dosad dao veliku političku, te financijsku potporu i ignorira zahtjeve nekoliko istaknutih republikanaca za pokretanjem istrage protiv Planned Parenthooda i prestanak njihova financiranja iz federalne riznice.

Među onima koji su to zatražili su guverner Louisiane Bobby Jindal, koji je u svojoj državi pokrenuo istragu protiv organizacije, senatori Ted Cruz i Rand Paul, te guverener Wisconsina Scott Walker, kao i Jeb Bush, sin i brat bivših američkih predsjednika. Svi oni traže pokretanje istrage i obustavljanje financiranja, a imajući u vidu kako je riječ o konzervativnim političarima koji će se natjecati u stranačkoj utrci za predsjedničku kandidaturu, cijela priča dobila je vrlo konkretan politički okvir.

Istodobno, Hillary Clinton, izgledna demokratska kandidatkinja na predsjedničkim izborima iduće godine, nije se oglasila niti jednim slovom nakon objave šokantnog videa na kojem je prikazana šefica organizacije koju političarka otvoreno podržava. Mediji ne propuštaju primjetiti činjenicu da je nekadašnja prva dama, inače dobitnica nagrade koja nosi ime po osnivačici organizacije Margaret Sagner i zagovornica prava na pobačaj, u ovoj situaciji neuobičajeno tiha.

Goran Andrijanić | Bitno.net