Pakistan ne čini dovoljno da bi zaštitio vjerske manjine

U Pakistanu je mnogo slučajeva progona i nasilja nad kršćanskom zajednicom. Jedan od posljednjih odnosi se na Nadiu, mladu Pakistanku koja je odrasla prema pravilima islama. Nakon vjenčanja s Aleemom, kršćanskim mladićem, obratila se na kršćanstvo, ali njezina ju je obitelj zbog toga smatrala apostatom, a njezina muža onim koji je djevojku odveo na „put propasti“, izvijestio je Radio Vatikan.

Zbog straha za vlastiti ugled Nadijina je obitelj upućivala stalne i teške prijetnje, zbog kojih je mladi bračni par bio primoran pobjeći. Međutim, 30. srpnja im je nekoliko članova Nadijine obitelji ušlo u trag. Završetak je tog nemilosrdnoga progona tragičan, obilježen pucnjima iz vatrenoga oružja. Aleem je ostao na mjestu mrtav, a Nadia, čudom spašena, sada je u bolnici, gdje se bori za život. Počinitelj je ubojstva, i pokušaja ubojstva, utvrđen. Riječ je o jednom Nadijinom rođaku, koji ponosno ističe da je vratio čast svojoj obitelji. Odvjetnik je Aleemove obitelji mišljenja da pravda neće nikada biti postignuta, te će krivci ostati nekažnjeni.

Osvrnuvši se na taj slučaj u razgovoru za našu radijsku postaju, pater Bernardo Cervellera, ravnatelj agencije AsiaNews, napomenuo je da je više puta u islamskim zemljama naišao na taj mentalitet roditelja koji obraćenje na neku vjeru, drugačiju od islama, vide kao moguću štetu za vlastitu djecu. Riječ je o čudnoj ljubavi prema vlastitoj djeci, koja ih vodi to toga da ih radije ubiju nego da ih vide izgubljene u nekom budućem muslimanskom paklu – primijetio je te objasnio da je Pakistan nastao kao država koja je dopuštala slobodu religije, pa i slobodu obraćenja. Nažalost, tijekom posljednjih se desetljeća u društvu razvila sve jača fundamentalistička opozicija, kao i sve snažniji fundamentalistički mentalitet, koji dopušta ubojstva na razini obitelji, na razini klana. Osim toga, vrlo je vjerojatno da ubojice neće biti progonjeni – primijetio je pater Cervellera.

RV | Bitno.net