Povjerenik za rad Brad Avakian u obrazloženju svoje odluke napisao je kako su kršćanski slastičari zbog nanošenja duševnih boli lezbijskom paru dužni isplatiti 135 tisuća dolara, te kako je njihovo uskraćivanje usluge na temelju spolne orijentacije nedopustiv oblik diskriminacije.

Bračnom paru Klein naloženo je i da “odustane i suzdrži se” od planiranog javnog svjedočenja svojih kršćanskih uvjerenja i ustrajnog odbijanja sudjelovanja na gay vjenčanjima.

– Mi stojimo uz Božju istinu, Božju riječ i slobodu svih Amerikanaca. Želimo biti poslušni Bogu a ne ljudima, i nećemo se priklanjati ovom svijetu. Ako moramo ostati bez svega, to će biti za Gospodina koji je dao svoga jedinoga sina Isusa za nas! – napisali su Kleinovi, najavivši kako neće odustati od pravne borbe.

Zbog velikog pritiska gay lobija, Aaron i Melissa Klein 2013. godine morali su zatvoriti svoju slastičarnicu, te pokrenuti kućni biznis. Svoje odbijanje sudjelovanja na gay vjenčanju temeljili su na ustavnom pravu na slobodu mišljenja i vjeroispovijesti, no ova su ima prava, nažalost, uskraćena.

– Ovo je drski napad na pravo slobode govora svakog Amerikanca i nametanje vladinog “pravovjerja” onima koji se ne slažu s njihovim idejama. Pravo slobode govora, mišljenja i življenja u skladu s vjerom nalaze se u temelju ove zemlje – kazala je odvjetnica Anna Harmon, dok je pravni savjetnik Hans von Spakovsky ponašanje povjerenika Avakiana usporedio s onim kineskih i sovjetskih birokrata.

– Prema državi Oregon, nemamo slobodu vjeroispovijesti ni slobodu govora. Nećemo odustati od borbe i neće nas ušutkati. Borit ćemo se i dalje i bit ćemo ustrajni – izjavili su Kleinovi.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net