„Postupak ne može biti pokrenut s obzirom na nedostatak mira i sigurnosti“, stoji u obrazloženju francuskih liječnika koji su time promijenili prvotnu odluku donesenu na zahtjev Vincentove supruge koja je zahtijevala eutanaziju.

Podsjetimo, 38-godišnji Vincent teško je stradao u automobilskoj nesreći 2008. godine. Nakon kraćeg boravka u komi donekle je došao k svijesti, samostalno diše, nije priključen na aparate za održavanje života, no hranu i vodu ne može samostalno uzimati. Njegova žena Rachel 2013. godine odlučila je, u skladu sa francuskim zakonom o pasivnoj eutanaziji iz 2005., prekinuti umjetno davanje hrane i vode, nakon čega su se u borbu za Vincentov život uključili njegovi roditelji zatraživši nastavak liječničke skrbi.

Početkom lipnja Europski sud za ljudska prava u Strassbourgu donio je skandaloznu odluku prema kojoj se liječnicima, u skladu sa francuskim zakonom, dopušta njegova eutanazija iako nije izrazio želju za smrću. Vincentova majka Viviane u međuvremenu je napisala knjigu u kojoj francusku javnost poziva u pomoć.

„Ovo je plač jedne majke koja pati i koja je svakoga dana u strahu za svojega teško bolesnog, ali živoga sina. Napisala sam knjigu kako bih rekla istinu o Vincentu, koji ne vegetira, već je hendikepiran. Moj suprug i ja svakoga dana gledamo što se događa, a na svaki naš dolazak u bolnicu on emotivno reagira. Ne može govoriti, ali razgovaramo u šutnji. Žele usmrtiti Vincenta, a to nije isto što i pustiti ga da ode. Želimo samo preuzeti brigu za svojega sina sve do kraja“, napisala je Viviane Lambert.

Oglasili su se i francuski biskupi upozorivši kako se načelo „ne ubij“ do sada smatralo temeljnom vrednotom. „Nije jasno kako će liječnici i dalje izgovarati Hipokratovu zakletvu ukoliko ga se odreknemo. Naš brat Vincent ne umire i mnoge specijalizirane bolnice izrazile su spremnost prihvatiti ga. Gdje je zapreka?“, pitaju se biskupi, ali i njegovi roditelji.

– Možemo prihvatiti da bolnica u Remsu ne želi brinuti za Vincenta. No ono što je neshvatljivo i skandalozno jest to da nam ne žele omogućiti da se sami, uz pomoć inozemnih centara, pobrinemo za njega – kažu Vincentovi roditelji.

Slučaj je komentirao i glavni tajnik Etičkoga i političkoga povjerenstva biskupije Versailles, otac Pierre-Hervé Grosjean, naglasivši kako je riječ o osobi koja nije zatražila eutanaziju i koja i dalje može relativno samostalno živjeti.

– Može li se davanje hrane i vode invalidnoj osobi koja ne umire smatrati zlorabljenjem, pretjerivanjem, ili je to jednostavno pomoć koju valja pružiti svakoj osobi? – upitao je otac Pierre-Herve, te dodao da bi ukoliko vrijednost života ovisi o sposobnosti za odnose s drugima mnogi ljudi bili osuđeni na smrt.

Odluka o Vincentovoj sudbini sada leži na francuskom Ministarstvu zdravlja, a borba za njegov život nastavlja se i dalje. Bolnica u Reimsu zbog anonimnih prijetnji zatražila je pravnu zaštitu za 38-godišnjeg tetraplegičara, te za liječnički tim koji skrbi o njegovom zdravlju, dok njegova majka zahtijeva da ga se premjesti u neki od zdravstvenih centara koji su izrazili spremnost brinuti za njega.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net