march-vicpark-start

Prosvjedi u Hong Kongu protiv središnje komunističke vlade sve su jači, a u njima su jako angažirani i kršćani, dapače, kako izvještavaju zapadni kršćanski mediji, protestanti i katolici stoje na čelu najozbiljnijeg bunta protiv Pekinga dugo vremena unazad.

Catholic Online tako piše da prosvjedi imaju potpunu potporu katoličkih i protestantskih zajednica u gradu koji se od 1997. nalazi pod posebnom upravom komunističke Kine, a prije toga je bio pod nadzorom Velike Britanije. Podsjetimo, prosvjedi koji traju već nekoliko dana i u kojem sudjeluju studenti, učenici i demokratski aktivisti izbili su nakon što je Peking prošli mjesec iznova odredio kako će partija određivati tko se može kandidirati na izborima za vladu koja upravlja teritorijem pod posebnom upravom. Nakon toga, prodemokratski pokret Occupy Central krenuo je u prosvjede kojima su se potom pridružili studenti.

U prosvjedima, koje je policija u par navrata pokušala suzbiti suzavcem i palicama, aktivno sudjeluje i Savez katoličkih studenata Hong Konga čiji se članovi nalaze pred zgradama vlade u parku Tamar, a osim toga taj Savez sudjeluje i u distribuciji hrane gladnim studentima koji su utaboreni pred zgradama. Jedna od glavnih ličnosti oko kojih su se okupili zagovornici demokracije i otpora komunističkoj partiji jest kardinal Joseph Zen Ze-kiun, umirovljeni biskup Hong Konga. On se često pridružuje prosvjednicima kojima se i obraćao u nekoliko navrata.

“Tamo gdje nema obrazovanja, ljudima je lako manipulirati. Ali, ovdje u Hong Kongu ljudi su spremni i zreli. Peking ne dopušta kandidaturu građana jer nas se boje. Misle da ćemo izabrati vođe koje će im se suprotstaviti”, rekao je kardinal poručujući kako svaki katolik ima “pravo i obvezu uključiti se u borbu za demokraciju, onako kako može”. Među vođama prosvjeda puno je katolika – bivša glavna tajnica Hong Konga Anson Chan, medijski mogul Jimmy Lai, te vođa Demokratske stranke Martin Lee – neki su od njih.

Sadašnji biskup Hong Konga, kardinal John Tong Hon, izdao je danas priopćenje u kojem poziva lokalnu vladu da se suzdrži od svakog nasilja nad prosvjednicima i posluša što imaju za reći, a na suzdržanost i dostojanstvenost pozvao je i same prosvjednike. Kako piše katolička azijska stranica UCA news, u puno crkvi ovih se dana mogu čuti propovijedi koje daju otvorenu podršku prosvjedima.

Mediji nadalje ukazuju na činjenicu da su većina vođa pokreta Occupy Central protestanti, a među njima je i pastor Chu Yiu-ming. Nadalje, Joshua Wong, vođa studenata koji je u nedjelju uhićen, također je protestant.

Ono što je zanimljivo jest da takva zastupljenost kršćana u demokratskom pokretu nije proporcionalna njihovu broju u stanovništvu Hong Konga. Katolici čine tek sedam posto stanovništva, a protestanti pet posto, ali njihov aktivizam u demokratizaciji kineskog teritorija stručnjaci objašnjavaju komunističkom represijom kojoj je kršćanstvo podvrgnuto od predavanja suvereniteta Hong Konga Pekingu.

“Kršćani u Hong Kongu shvatili su da ekonomski razvoj ne donosi sa sobom i veću toleranciju prema religijama. Unatoč poboljšanju životnog standarda, odnos komunističke partije prema kršćanstvu nije se poboljšao, dapače, u zadnje dvije godine represija je pojačana”, izjavio je za UCA News Joseph Cheng Yu-shek, profesor politologije na Sveučilištu u Hong Kongu.

UCA News izvijestila je i kako su kršćani Hong Konga u nedjelju osjetili ponovno nešto od te represije. U gradu Foshanu, kojih stotinjak kilometara od Hong Konga, vlasti su uhitile više od 100 njih, uključujući i djecu, te ih držali u pritvoru neko vrijeme.

Pojedini mediji ukazuju na činjenicu kako među budistima i taoistima, koji čine većini stanovništva u Hong Kongu, ima manje protivnika Pekinga, jer su komunističke vlasti blagonaklonije prema religijama koje su djelom njihove tradicionalne kulture.

Goran Andrijanić | Bitno.net