marija magdalena, ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike

Današnje evanđelje svete mise govori nam o pozivu Mateju: Gospodnji poziv i spremni odgovor carinika. “On sve ostavi, usta i pođe za njim.” Novi apostol htio je izraziti Isusu svoju zahvalnost priredivši gozbu za koju sveti Luka kaže da je bila “velika”. “A s njim bijaše za stolom veliko mnoštvo carinika i drugih.” Tamo su bili svi njegovi prijatelji.

Farizeji su bili užasnuti. Pitali su učenike: “Zašto s carinicima i grešnicima jedete i pijete?” Carinike su smatrali grešnicima zbog pretjerane dobiti koju im je donosilo njihovo zanimanje i zbog druženja s poganima.

Isus je odgovorio farizejima ovim utješnim riječima: “Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati na obraćenje pravedne, nego grešnike.”
Isus je došao ponuditi svoje kraljevstvo svim ljudima, njegovo je poslanje sveopće. Isus dolazi svima, svi smo bolesni i grešni.

Riječi Gospodina koji nam se predstavlja kao Liječnik tjeraju nas ponizno i s pouzdanjem zatražiti oprost za svoje grijehe i grijehe onih ljudi koji, po svemu sudeći, žele i dalje živjeti udaljeni od Boga.

Danas, zajedno sa svetom Terezijom Avilskom, molimo: “O, kako važnu stvar tražim, jedini Bože moj: da ljubiš one koji te ne ljube, da otvoriš onome koji ti ne kuca na vrata, da ozdraviš onoga koji voli biti bolestan i traži bolest! Rekao si, Gospodine moj, da si došao pozvati grešnike. Ovo su, Gospodine, pravi grešnici. Ne gledaj na našu zaslijepljenost, Bože moj, nego na krv koju je prolio Sin tvoj radi nas. Svojim milosrđem obasjaj ponor naše slabosti: sjeti se, Gospodine, da si nas ti stvorio.”

Obratimo li se Isusu na ovaj način, ponizno, on će uvijek imati milosrđa prema nama, kao i prema onima koje nastojimo približiti njemu.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan). Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.