Ibrahim

Sudanska kršćanka Meriam Ibrahim, koja je bila osuđena na smrt zbog svoje vjere, a potom oslobođena, da bi onda bila ponovno uhićena i provela više od mjesec dana u američkoj ambasadi u Kartumu, jutros je zrakoplovom doputovala u Rim, zajedno sa svojim suprugom i njihovo dvoje djece.

Kršćanku je u zrakoplovnoj luci dočekao talijanski premijer Matteo Renzi i ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini, što je još jedan dokaz s koliko je pozornosti međunarodna politika pratila slučaj mlade Sudanke osuđene na smrt, a potom oslobođene nakon pritiska inozemne javnosti i diplomatskih krugova.

Podsjetimo, kršćanka Meriam Yahia Ibrahim Ishag (27) osuđena je na smrt zbog otpadništva od islamske vjere. Meriam je odgojena kao kršćanka, ali sud u Sudanu smatra da je muslimanka jer je njezin otac, koji je ostavio obitelj kada je ona imala šest godina, musliman. Također se udala za kršćana, a pošto je sud smatra muslimankom, to je nedopušteno.

Nakon pritiska je oslobođena, ali nakon što je željela napustiti državu s obitelji ponovno je uhićena i zadržana u kućnom pritvoru. Nakon toga su diplomatski kanali nastavili raditi i Meriam i njezini su prebačeni u američko veleposlanstvo, a sada im je konačno dopušteno napustiti Sudan.

G. An. | Bitno.net