U borbi protiv diskriminacije kršćana u svijetu imaju se ujediniti napori, istaknuto je na međunarodnoj konferenciji o diskriminacija i progonima kršćana u svijetu, održanoj prošlih dana u Moskvi pod pokroviteljstvom moskovskog patrijarhata, javlja Radio Vatikan.

Na fotografiji: moskovski katolički nadbiskup Paolo Pezzii

Nadbiskup Erwin Josef Ender, koji je na skupu predstavljao Svetu Stolicu, u svom je govoru istaknuo svezu između nijekanja vjerske slobode i zločina protiv vjerskih manjina.
Na skupu je govorio i moskovski katolički nadbiskup Paolo Pezzi, on se pak u razgovoru za naš Radio osvrnuo na zajedničko zauzimanje katolika i pravoslavaca protiv svakog oblika diskriminacije. U prvom redu želio bih istaknuti važnost skupa. Cilj je konferencije upozoriti na proganjanje kršćana u cijelome svijetu, posebice na mjesta u kojima ubijaju kršćane. Osim toga, na konferenciji je istaknuta potreba zajedničke borbe Crkvi protiv proganjanja kršćana – objasnio je nadbiskup Pezzi.

Na upit o konkretnim mjerama za borbu protiv diskriminacije kršćana, rekao je da je nazočnost Papina predstavnika nadbiskupa Endera, te apostolskog nuncija i katoličke krajevne crkve problem diskriminacije kršćana uzdignula ma međunarodnu razinu – kazao je nadbiskup i dodao:
U svome je izlaganju profesor Massimo Introvigne rekao da od riječi nema puno koristi ako se problem proganjanja kršćana ne shvati ozbiljno. Smatram vrlo važnim to što je istaknuta potreba trajnog motrenja svega što se događa u svijetu, i razmjena informacija među Crkvama. Informiranje će u prvom redu omogućiti da se shvati važnost moljenja jednih za druge, a osim toga osvijetlit će povezanost mučeništva s potrebom kršćanskog svjedočanstva – ustvrdio je nadbiskup Pezzi.

Na primjedbu da zajednička borba može pridonijeti zbližavanju između dvije Crkve, rekao je da udruživanje napora u borbi protiv diskriminacije kršćana ističe ono što nas ujedinjuje, a to je vjera u Krista koja nas obvezuje da ujedinimo snage u obrani i zaštiti kršćana u svijetu – zaključio je nadbiskup Pezzi. (rv/bitno.net)