Jules-Géraud Saliege

„Žene i djeca, očevi i majke tretiraju se kao stoka. Članovi obitelji odvajaju se jedno od drugoga i odvoze na nepoznata mjesta… Mi danas gledamo ove žalosne događaje… Židovi su muškarci. Židovke su žene… Njima se ne smije čini zlo… Oni su dio ljudske rase, oni su naša braća, kao i mnogi drugi. Kršćanin to ne smije zaboraviti!“

Ovim se riječima kardinal i nadbiskup Toulousea mons. Jules-Géraud Saliège u pastoralnom pismu obratio svojim vjernicima. Bilo je to u jeku Drugog svjetskog rata, u kolovozu 1942. godine, mjesec dana nakon najmasovnijeg uhićenja francuskih Židova. Naime, 16. srpnja 1942. samo u Parizu je uhićeno 13.000 Židova, među kojima je bilo 4.000 djece. Francuski su biskupi odmah oštro reagirali uputivši prosvjedno pisamo francuskoj Vladi, te organizirali pomoć židovskim obiteljima. U akciji pomaganja posebno se isticao mons. Saliège, a zbog spašavanja brojih nedužnih života 1970. godine proglašen je „pravednikom među narodima“ od strane memorijalnog centra Yad Vashem.

„Saliège je tražio od svojih svećenika i redovnica da skrivaju Židove, osobito djecu. Njegov pomoćni biskup mons. Louis-Marie-Joseph de Courrèges bio je glavni koordinator spašavanja Židova u toulouškoj nadbiskupiji. Prema naredbi ministra unutarnjih poslova, prefekt (pokrajine)  je vršio pritisak, te prijetio svećenicima kako bi odustali od čitanja Saliègeva pastoralnog pisma sa svojih propovjedaonica. Nadbiskup je s velikom hrabrošću i odvažnošću podnosio sve pritiske“, stoji na stranicama Memorijalnog centra.

U sjećanje na ovog velikog čovjeka, na glavnom toulouškom trgu 12. je svibnja održana svečana komemoracija na kojoj je, među brojnim vjernicima, te nadbiskupom Toulousa mons. Robertom Le Gallom, sudjelovao i moskovski rabin i predsjednik Europske konferencije rabina Pinchas Goldschmidt. Na komemoraciji je bio i prefekt pokrajine Gornje Garone Pascal Mailhos čija je obitelj spašena upravo zahvaljujući kardinalu Saliègu.

O djelovanju Katoličke Crkve u Francuskoj u vrijeme Drugog svjetskog rata prije nekoliko je godina objavljena knjiga „Francuska Crkva pred progonima Židova, 1940.-1944.“ u kojoj je autorica Sylvie Bernay objavila mnoštvo dokumenata koji pokazuju kako se čitava Katolička Crkva, a ne samo njezini pojedini članovi, jasno usprotivila antisemitizmu.

„Crkva je nastojala probuditi javnost, suprotstavljajući se medijskoj antisemitskoj propagandi. U okupiranim dijelovima Zemlje, biskupi su bili pod strogom kontrolom, no ipak su djelovali, osobito u obrani djece. U slobodnim krajevima biskupi su javno protestirali, šaljući pastoralna pisma, a Sveta Stolica ih je u tome ohrabrivala“, piše francuska povjesničarka. Podsjetimo, na čelu Crkva tada je bio papa Pio XII. o kome i danas mnogi, nažalost, imaju potpuno iskrivljeno mišljenje. Više o tome pročitajte OVDJE.

Djelovanje i poruke nadbiskupa Saliègea podsjećaju nas na riječi našeg blaženika kardinala Alojzija Stepinca, čije ime nažalost još uvijek nije uvršteno u „pravednike među narodima“, a koji je baš kao i toulouški nadbiskup hrabro govorio protiv rasizma podsjećajući na jednako dostojanstvo svih ljudi.

“Svaki narod i svaka rasa, kako se danas odrazuju na zemlji imade pravo na život dostojan čovjeka i na postupak dostojan čovjeka. Svi oni bez razlike, bili pripadnici ciganske rase ili koje druge, bili crnci ili uglađeni Europejci, bili omraženi Židovi ili oholi Arijanci, imadu jednako pravo da govore: ‘Oče naš koji jesi na nebesima!’ I ako je Bog svima podijelio to pravo, koja ga ljudska vlast može nijekati?”, grmio je u svojoj propovijedi na svetkovinu Krista Kralja 25. listopada 1942. godine zagrebački nadbiskup.

Nadamo se kako će se na popisu „pravednika među narodima“ uz mons. Jules-Géraud Saliègea, te brojih drugih katoličkih svećenika i biskupa, uskoro naći i naš Blaženik.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net