Nadbiskup Lyona kardinal Philippe Barbarin razriješio je pastoralnih dužnosti kapelana bazilike u Fourvièru o. Hervéa Benoîta nakon što je ovaj napisao tekst o nedavnom terorističkom napadu u Parizu, te njegove žrtve s rock koncerta u dvorani Bataclan usporedio s napadačima opisujući ih kao ‘sijamske blizance’.

Benoît je 20. studenog objavio tekst za “tradicionalističku” stranicu Riposte Catholique i u njemu progovorio o američkoj glazbenoj skupini The Eagles of Death Metal koja je svirala tu večer u Parizu. Francuski svećenik spomenuo je činjenicu kako je skupina u trenutku kada su teroristi zapucali izvodila pjesmu pod imenom “Poljubi đavola” (Kiss the devil) i to povezao s napadom u kojem je ubijeno 89 ljudi. Benoît je odgovorio onima koji tvrde kako tekstovi u kojima američki rockeri slave sotonu “nisu ozbiljni”.

“Zazivaš đavola tek tako radi šale? Ali, on će te shvatiti ozbiljno…”, napisao je francuski svećenik i potom se upustio u usporedbu koja je izazvala najviše reakcija.

“Pogledajte fotografije publike prije tragedije. Ova jadna djeca ljevičarskog naraštaja u ekstatičnom transu…Ali, oni su živi mrtvaci. A njihove ubojice, ti zombiji, njihovi su sijamski blizanci”, napisao je o. Benoît. i nastavio:

“Zar to nije očito? Ista infantilnost, isto neznanje…”

Nakon objave teksta krenula je ogorčena reakcija protiv francuskog svećenika, a sada je nadbiskup Barbarin donio odluku o razrješenju s pastoralnih dužnosti Benoîta i preporučio mu da se “povuče u samostan i malo se posveti molitvi i razmatranju”. Kardinal je rekao kako je odluku donio nakon što je razgovarao sa svećenikom kao i njegovim biskupom Armandom Maillardom, biskupom Bourgesa (to je Benoitova prvotna biskupija).

Maillard je rekao kako je ton teksta u nesuglasju s ulogom pastira koji treba pratiti, razumijevati i pomagati ljude u nevolji, u ozračju milosrđa. Biskup smatra kako je prosudba kojom se izjednačavaju napadači i njihove žrtve upitna.

Sam Barbarin je izjavio kako kršćani moraju uvijek “činiti sve kako bi podržali mir i harmoniju među ljudima koje se temelje na pravednosti”.

G. An. | Bitno.net