Njegovim je činom Kansas postao prva američka savezna država koja prihvatila prijedlog pro-life organizacije „National Rigth to Life“ i zabranila ovakav oblik pobačaja, poznatiji pod imenom intaktna dilatacija i evakuacija, a koji se redovito izvodi u drugom tromjesečju trudnoće.

– Zaštita nerođenog djeteta od „pobačaja komadanjem“ prvi je korak prema onome čemu se nadamo: zabrani ovakvog pobačaju u ostalim ostalim saveznim državama. Ovaj zakon ima snagu preoblikovati zakone o pobačaju u Sjedinjenim Američkim Državama – izjavio je Carol Tobias, predsjednik najstarije i najveće pro-life organizacije u SAD-u.

O ovom obliku pobačaja, od kojega u SAD-u prema objavljenim statistikama godišnje strada oko 100 tisuća nerođene djece, više je puta govorio i sudac Američkog vrhovnog suda Anthony Kennedy. U svojem izdvojenom mišljenju u slučaju iz 2000. godine, Kennedy je napisao kako „u ‘pobačaju komadanjem’ fetus uglavnom umire poput odrasle osobe ili djeteta. Krvari do smrti dok ga se komada dio po dio. Fetus na početku postupka može biti živ, te čak i preživjeti neko vrijeme, dok se dijelovi njegova tijela trgaju“.

– Prije završetka prvog tromjesečja, nerođeno dijete ima razvijeno srce, moždane valove, te razvijen sustav organa. Pobačaj komadanjem izvodi se nakon što je kod djeteta sve ovo već razvijeno – kazala je pravnica spomenute američke pro-life organizacije Mary Spaulding Balch.

Njezin suradnik Carol Tobias zahvalio je zakonodavcima koji su ustali u zaštitu nerođenih, a posebno guverneru Brownbacku koji je „potpisivanjem zakona postao pravi pro-life vođa“.

Očekuje se kako će sličan zakon uskoro donijeti i Oklahoma, Missouri, Južna Karolina i Južna Dakota.

Protivnici zakona koji će stupiti na snagu 1. srpnja najavili su pokretanje postupka njegova preispitivanja pred nadležnim sudom, smatrajući ga kriminalizirajućim i protuustavnim.

beba

Dijete u 18. tjednu trudnoće FOTO: Lifenews.com

Miodrag Vojvodić|Bitno.net