U želji da homoseksualcima koji žele dijete „pomogne u labirintima surogat majčinstva, nudeći pomoć u pronalaženju najboljih agencija“, neprofitna organizacija Men Having Babies (Muškarci koji imaju djecu) organizirala je veliku konferenciju na kojoj je sudjelovalo 20-ak agencija i klinika specijaliziranih za surogat majčinstvo.

„Surogat majčinstvo složeni je put koji podrazumijeva različite posrednike. Potrebno je kupiti jajnu stanicu, a ideal je studentica od 20-ak godina koja bi trebala imati fizičke osobine slične donoru sperme“, objasnila je na otvaranju konferencije predsjednica spomenute udruge.

Sudionici konferencije, većinom homoseksualci iz Belgije, Njemačke i Francuske, najprije su saznali osnovne informacije glede surogat majčinstva (kako, gdje i za koliko novca), a potom su različite agencije predstavile svoje ponude, nudeći čudesnu i savršenu djecu po povoljnim cijenama. Potom je uslijedilo svjedočanstvo o uspješnom ostvarenju želje za djetetom. Na scenu je tako stupio muškarac koji je sa svojim partnerom „stvorio 12 embrija, koji su potom bili zamrznuti“, a od kojih je rođeno dvoje djece. Sudbina ostalih deset embrija ostala je nepoznata.

Uslijedilo je upoznavanje s konkretnim koracima u postupku surogat majčinstva. Prema uputama prisutnih stručnjaka, potrebna su barem tri odvjetnička tima: jedan za trgovačko pravo koji će se pobrinuti za posrednike, zakonske propise i posvajanje, drugi u zemlji porijekla (djeteta) i treći u zemlji u kojoj će se dijete roditi.

Na konferenciji je sudjelovao i liječnik koji je u ime svoje agencije ponudio usluge odabira spola, boje kože, genetske testove, te konkretne embrije. Cijena jednog djeteta, ovisno o željama, iznosi od 60 do 150 tisuća eura.

Jedno takvo kupljeno dijete nalazilo se i među sudionicima konferencije. Riječ je o Stéphanie Raeymaekers, osnivačici udruge „Donor Kinderen“, koja neumorno obilazi agencije koje se bave surogat majčinstvom i upozorava ih kako u njihovim postupcima dijete nema nikakvo pravo ni dostojanstvo.

– U svemu ovome zaboravlja se na dijete. Ne čudi stoga što danas na ovoj konferenciji ne svjedoče djeca rođena surogat majčinstvom. To govori mnogo. Ja sam kupljena! – komentirala  je Raeymaekers, dodajući kako njezinu udrugu mnogi ne mogu smisliti, jer ih uznemiruje.

U ovoj je zemlji lakše pratiti trag mesa, negoli biološki trag ljudskih bića – zaključila je Raeymaekers.

I dok se u Belgiji održava „sajam djece“, u Francuskoj je pokrenuta inicijativa za zabranu surogat majčinstva. U Manifestu objavljenom na portalu Libération, više od 160 osoba različitih etničkih, vjerskih i kulturnih i društveno-ekonomskih profila izrazilo je „zabrinutost zbog žena i djece iskorištenih za surogat majčinstvo“.

Među potpisnicima je i Sylviane Agacinski, filozofkinja, feministica i jedna od vodećih predstavnica francuske ljevice, zatim Michel Onfray, filozof, deklarirani ateist i post-anarhist, te feministice i socijalistkinje Yvette Roudy i Nicole Péry. Najvažnije, Manifest su potpisale i mnoge žene koje su i same bile surogat majke, te zbog toga kasnije požalile.

„Razumijemo želju za roditeljstvom, ali kao i kod drugih želja, moraju se znati granice… Smatramo kako surogat majčinstvo mora biti zabranjeno jer predstavlja nasilje nad ljudskim pravima, pravima žena i djece“, stoji u Manifestu.

Navode se i brojni rizici koje nosi surogat majčinstvo. Na prvom mjestu tu je „sindrom hiperstimulacije jajnika, torzija jajnika, ciste jajnika, kronična zdjelična bol, preuranjena menopauza, gubitak plodnosti, tumor reproduktivnih organa, zatajenje bubrega, zatajenje srca, a ponekad i smrt“. Posljedice su prisutne i kod djece, a među njima je „preuranjeni porod, smrt na porodu, nedostatna tjelesna težina, malformacije i visok tlak“.

Ipak, uza sve posljedice, glavni problem surogat majčinstva leži u činjenici da se njime „uništava prirodna povezanost nastala tijekom trudnoće. Biološka povezanost majke i djeteta intimne  je naravi, a kada ju se prekine posljedice snose obje strane“.

Zbog svega ovoga, potpisnici zahtijevaju hitnu zabranu trgovanja djecom, te izlaganje žena i djece spomenutim rizicima.

„Nitko nema pravo na dijete: ni heteroseksualci, ni homoseksualci, ni samci. Ujedinjeni zahtijevamo od vlada čitavoga svijeta, kao i od predstavnika međunarodne zajednice, zajedničko djelovanje kako bi se što prije zabranilo surogat majčinstvo“, stoji u objavljenom manifestu.

Ako želite, i Vi možete dati svoj glas za zaustavljanje i zabranu surogat majčinstva. Učinite to NA OVOM LINKU.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net