Početkom travnja ove godine ugledni američki Pew centar objavio je rezultate istraživanja o budućnosti svjetskih religija – o kojem smo već pisali na našem portalu – i prema kojem će broj kršćana i muslimana u svijetu do 2050. godine biti skoro izjednačen, a – ako se isti populacijski trendovi nastave i sljedećih 50 godina – islam će postati najveća svjetska religija do 2070. godine. Međutim, Centar za studij globalnoga kršćanstva (CSGC) pri teološkom fakultetu Gordon-Conwell, u Sjedinjenim Državama, objavio je odgovor na spomenuto istraživanje, tvrdeći da će kršćanstvo ostati i dalje najveća svjetska religija, kad se u obzir uzmu stope rasta kršćanstva u Kini i Indiji.

Istraživanje Pew centra temeljilo se na podacima prikupljenim iz 198 zemalja i područja sa stanovništvom iznad 100.000 ljudi, uzimajući u obzir čimbenike poput broja rođene djece, dobne strukture stanovništva, selilaštva, očekivane životne dobi te obraćenja, utvrđenih popisima stanovništava. Rezultati istraživanja centra pri fakultetu Gordon-Conwell, međutim, u obzir uzimaju i lokalno-dobivene podatke iz Kine i Indije o „netradicionalnim formama kršćanstva“ – poput kućnih crkvi i podzemnih pokreta, u kojima se obraćenici formalno ne deklariraju kršćanima zbog opasnosti progona ili represije.

„Netradicionalne forme kršćanstva“ teško je otkriti redovitim demografskim metodama koje je koristilo istraživanje Pew centra, a kad se one uzmu u obzir, brojčana budućnost kršćanstva izgleda znatno drukčije. Prema podacima Centra za studiji globalnoga kršćanstva, 2050. godine će u svijetu biti 3.4 milijarde kršćana (znatno više od predviđanja Pew centra, naime 2.9 milijarde) i 2.7 milijarde muslimana (jednako kao prema istraživanju Pew centra). Izraženo u postotcima za Kinu i Indiju, kršćani će u tim zemljama činiti 15.8%, odnosno 6.9% stanovništva do 2050. godine. Osim toga – kako izvješćuju – Centar je za svoja predviđanja koristio novije populacijske podatke i „dosljedno nalazi više obraćenja na kršćanstvo u mnogim afričkim i azijskim zemljama“.

Radio Vatikan | Bitno.net