Foto: "PFLP-group-1969" by Thomas R. Koeniges - LOOK Magazine - wikimedia

Video prikazuje trojicu kršćana odjevenih u narančasta zatvorska odijela koji na koljenima, prije ubojstva metkom u potiljak, izgovaraju svoje ime, te ime mjesta iz kojega dolaze. Na kraju se pojavljuju trojica drugih kršćana koji stojeći iznad tijela svoje pogubljene subraće također izgovaraju svoje ime, a potom poručuju kako će njihova sudbina biti jednaka onoj njihove braće ukoliko ne budu ispoštovani zahtjevi za njihovo oslobađanje.

Autentičnost snimke potvrdio je i Svante Lundgren, član Sirijske federacije u Švedskoj – udruge koju su  početkom 70-ih godina prošloga stoljeća osnovale izbjeglice iz Sirije.

– Naši izvori u Siriji potvrdili su nam kako je snimka istinita, te kako su žrtve Sirijci. Potvrdili su nam i njihova imena, ali to je sve što znamo – kazao je Ludgren za talijanski Tempi.

Okrutno ubojstvo izvršeno je na Kurban bajram, islamski blagdan prinošenja žrtve. Pogubljeni kršćani pripadali su skupini od oko 250 sirijskih kršćana otetih početkom veljače na području pokrajine Hasaka, a teroristi su zahtijevali sto tisuća dolara za svakoga od njih. U međuvremenu je oslobođeno 48 zatočenika.

Imena novih kršćanskih mučenika su Audsho Enwiya, Ashur Abraham i Basam Michael.

Istovremeno, Radio Vatikan prenosi kako je papa Franjo na početku današnje generalne kongregacije Biskupske sinode pozvao na molitvu za pomirenje i mir na Bliskome istoku.

– S dubokom zabrinutošću pratimo i bolno nas pogađaju zbivanja u Siriji, Iraku, u Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, gdje se pojačava nasilje koje pogađa nevine civile i pogoršava veliku humanitarnu krizu – rekao je Papa, pozivajući sinodske oce da molitvu trećega časa posvete nakani mira na tim područjima.

– Rat donosi razaranje i umnaža patnje naroda. Nada i napredak proizlaze samo iz mira. Ujedinimo se stoga u snažnoj molitvi s povjerenjem u Gospodina, koja je istovremeno znak blizine braći patrijarsima i biskupima koji su prisutni na Biskupskoj sinodi, a dolaze s Bliskog istoka, također i njihovim svećenicima, vjernicima i svima koji tamo žive – kazao je Sveti Otac.

– Istovremeno, zajedno sa Sinodom, od srca pozivam međunarodnu zajednicu da pronađe način kako učinkovito pomoći sukobljenim stranama da svoje poglede uzdignu ponad neposrednih interesa te da rabe sredstva međunarodnoga prava i diplomacije kako bi riješili aktualne sukobe – rekao je Papa, ističući na kraju kako u molitvu želi uključiti i područja Afrike u kojima se vode sukobi.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net