donemilbilaver1

Ovime se priopćava svećenicima i vjernicima Zadarske nadbiskupije da je jutros, 14. rujna 2014. oko 10 sati u Škabrnji, župnik Bibinja, don Emil Bilaver, oduzeo sebi život. Prije mjesec dana ozlijedio se mijenjajući plinsku bocu u župnom uredu u Bibinjama, pa je s teškim opeklinama lica primljen u zadarsku bolnicu na liječenje. Zadnjih nekoliko tjedana boravio je na daljnjem liječenju i oporavku u Zagrebu. Povrede su, čini se, ostavile velikoga traga na njegovoj duši i tijelu, pa je shrvan učinio korak koji kao ljudi ne možemo do kraja razumjeti. Preostaje nam duboka bol zbog njegova gubitka, kao i žarka molitva kojom preporučujemo Božje milosrđe njegovu plemenitu dušu.

Don Emil je rođen u Škabrnji 13. listopada 1966. g., (otac + Nikola, majka Ljubica r. Rogić). Za svećenika je zaređen u Zadru 5. srpnja 1992. g. Bio je župnik Kali i Kukljice; 1999. Obrovac i Medviđa; 2001. dekan Novigradskog dekanata; 2003.  Zadar-Puntamika; 2011. član Svećeničkog vijeća; 2012. župnik Bibinja. Bio je i povjerenik Zadarske nadbiskupije za pastoral obitelji.

Dijelimo žalost s njegovom majkom Ljubicom r. Rogić i rodbinom u Škabrnji, kao i s vjernicima župe Bibinje i drugih župa gdje je pokojni don Emil služio. I u molitve preporučujemo njegovu dušu. Dok Bogu zahvaljujemo za don Emila Bilavera, kao i za sve dobro što je za svog svećeničkog života učinio, njegovu dušu preporučujemo Božjem milosrđu. Neka mu naše molitve pomognu da ga Svemogući pridruži uskrsnuću Krista Gospodina. A svima koji tuguju zbog neizbježnog rastanka, neka Uskrsnuli Gospodin bude potpora i snaga. I neka sve ispuni svojom nadom i utjehom.

Tijelo pokojnog don Emila će biti izloženo u utorak, 16. rujna, u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji od 15 do 17 sati. Misu zadušnicu u škabrnjskoj župnoj crkvi i sprovodni obred na groblju sv. Luke u Škabrnji, gdje će don Emil biti pokopan, od 17 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije