Kao djelatnica Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije nazočila sam i vodila konferenciju za medije koju je zadarski nadbiskup Želimir Puljić upriličio u utorak 20. ožujka u zadarskom sjemeništu. Zgrožena sam neistinama, podvalama i zločestim konstrukcijama koje je napisao Inoslav Bešker na stranicama Jutarnjeg lista od 21. ožujka 2012 (str. 9.).  Kolege novinari su jasno čuli što je nadbiskup rekao, i ističem da su korektno prenijeli navode koje je nadbiskup na konferenciji rekao. Gospodin Inoslav Bešker učinio je sasvim suprotno.

1. Teza o nadbiskupovoj nesuradnji s policijom podvala je komentatora Beškera. Na tonskoj snimci s konferencije jasno se čuje da nadbiskup kaže: ‘Surađujem s policijom. Ja surađujem i tako treba. I svi trebamo surađivati’.

2. Gnjusna je izmišljotina komentatora Beškera kako nadbiskup Puljić pedofiliju ne smatra zločinom. Sasvim suprotno. Nadbiskup je izrijekom pedofiliju nazvao zločinom rekavši da ‘taj zločin ne može zastarjeti’. Ponovio je i dio priopćenja od 14. ožujka kad je rečeno da ‘nadbiskup oštro osuđuje svaki slučaj pedofilije u bilo kojoj skupini se dogodio’. Izrazio je ‘duboko žaljenje zbog patnja onih koji su pretrpjeli takva nasilja, posebice za slučajeve koje su počinili svećenici’. Nadbiskup je ponovio da ‘podržava beskompromisno nastojanje Pape da se rasvijetle takvi slučajevi, zbog žrtava nasilja i zbog dobra i ugleda same Crkve’.

3. Dopisnik iz Rima sugerira čitateljima kako nadbiskup terminom ‘moralna devijacija’ zataškava težinu pedofilskog zločina. Sasvim suprotno. Nadbiskup je nekoliko puta na konferenciji ponovio: ‘Ne kanim zataškavati. I neću ništa zataškavati. Crkveni stav ne trpi nikakvu toleranciju u području iskorištavanja maloljetnika’. U vidu normalnog odvijanja procesa dodao je kako se ‘ne može suditi prijekim sudom. Nismo u komunizmu ili nekim drugim diktaturama, kad se ideološki rješavalo slučajeve. Zaista nisam ništa zataškavao, niti želim. I budite sigurni, neću ništa zataškavati’. U sedam kratkih rečenica nadbiskup je pet puta ponovio da ništa ne zataškava. A rimski dopisnik sve to ignorira. Načelno – svaki zločin spada u kategoriju moralne devijacije. Nadbiskup je pedofiliju nazvao zločinom kad je rekao: „Nema zastare. Ono što kažu – zločin ne može zastarijevati. I ova djela (pedofilije) izjednačuju se sa zločinom. Ali ne možeš osuditi čovjeka prije nego se dokaže“.

4. Bezobrazna je Beškerova interpretacija nadbiskupovog spominjanja UDB-e. Podsjećajući da nisu više vremena prošlog režima, nadbiskup je doslovno rekao: ‘Nisam ja neki organ, neka institucija koja surađuje s UDB-om. Ima neke diskrecije’, misleći na poštivanje svih strana u procesu i njegovu učinkovitost. Zanimljiva je osjetljivost gospodina Beškera za to spominjanje UDB-e kad on piše da ‘kazneni zakon RH obvezuje sve građane (osim eventualno nadbiskupe koji neće surađvati s UDB-om, ukoliko je to dopušteno nekim tajnim protokolom vatikansko-hrvatskih ugovora koji nije obznanjen)’. Nadbiskup ni po čemu nije poistovjećivao današnju hrvatsku policiju i UDB-u. Dapače, s Policijskom upravom u Zadru vlada korektno ozračje i atmosfera.

5. Podmetanje je i sarkazam kad rimski dopisnik piše da ‘prvo sve moraju prijaviti novinari, a tek onda biskup’. Baš obratno. Čim je nadbiskup saznao od svjedoka u Americi o slučaju, odmah je reagirao i prijavio Kongregaciji. ‘Nikakvih zataškavanja nije bilo. Ako su novinari to saznali prije mene, trebali su prijaviti. Sada se proziva biskupa, makar je on prijavio’ rekao je mons. Puljić. I naglasio ‘da je svatko dužan prijaviti policiji kad takvo nešto sazna. Što su učinili novinari, kada su to saznali. A znali su prije mene. Sve što je Kongregacija od mene tražila, ja sam učinio. Dostavio sam policiji smjernice da znaju što smijem a što ne smijem’, rekao je nadbiskup.

6. Podvala je sugestija gospodina Beškera da nadbiskup pedofiliju svodi na šestu Božju zapovijed. Nadbiskup je citirao Dokument Kongregacije u kojem se među prekršajima protiv morala spominje termin ‘delikt protiv šeste Božje zapovijedi ‘Ne sagriješi bludno’, koji je počinio neki klerik s maloljetnikom mlađim od 18 godina’. Da je pedofilija kršenje šeste Božje zapovijedi nije nadbiskupova formulacija, nego termin iz dokumenta Kongregacije za nauk vjere koji je potpisao kardinal W. J. Levada.

7. Konstrukcija gospodina Beškera ‘da je župnik u Bibinjama eventualno bio pod utjecajem ekstremista u Nizozemskoj koji su kanili legalizirati pedofliju’, krajnje je podmetanje i uvreda mjesta i stanovnika Bibinja. To je cinizam ispod svake razine profesionalnog i objektivnog izvješćivanja. Nadbiskup je samo spomenuo kako su u slobodarsko kulturalnom ozračju Europe prije 40-tak godina pedofiliju opravdavali neki pokreti (npr. njemački Zeleni, talijanski Radikali) i neke stranke (pedofilska stranka u Nizozemskoj). Gospodin Bešker mogao se u svojoj novinarskoj istraživačkoj znatiželji uvjeriti u takve primjere u Italiji. Nadbiskup se požalio što ondašnji mediji nisu bili odlučni u su­protstavljanju i kritici takvih stavova. Rekao je da će Crkva ‘nastaviti mukotrpnu i beskompromisnu borbu za pobjedu dobra i obranu ljudskoga dostojanstva’. Izrazio je želju i očekivanje da i ‘djelatnici medija budu u službi i na strani istine i objektivnog izvješćivanja’.

8. Niz drugih konstrukcija gospodina Beškera ne kanim opovrgavati iz poštovanja prema strpljenju i vremenu čitatelja. Ali lista podvala i proizvoljno tumačenih nadbiskupovih izrijeka je zaista duga.

Ines Grbić
Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije