Peticija je adresirana na saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. “U ime obitelji” potiče sve svoje simpatizere, podupiratelje i sve građane kojima je stalo do unaprjeđenja demokracije u Hrvatskoj da se pridruže peticiji OVDJE.

U obrazloženju peticije kaže se sljedeće: “Novi Zakon o referendumu za kojeg se zalažu Peđa Grbin i ministar uprave Arsen Bauk u ime vladajuće Kukuriku koalicije će praktično onemogućiti pokretanje građanskih referenduma”, tvrde iz udruge “U ime obitelji”.

“Novi prijedlog Zakona predlaže mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana u samo 300 za to predviđenih ureda državne uprave dok se npr. Na izborima možemo izjasniti na oko 2000 mjesta za glasanje. Potpisivanje bi bilo moguće samo za vrijeme radnog vremena tih ureda i to pred državnim službenicima. Ova ideja jako podsjeća na totalitarističke režime, jer bi lokalne strukture vlasti imale uvid tko je potpisnik inicijative za referendum, te bi stoga svaki potpis zahtijevao iznimnu građansku hrabrost.

Građanski referendum je najizravniji oblik demokratskog odlučivanja i jedno od temeljnih i Ustavom zagarantiranih prava građana. Zato je izuzetno važno da postupak za iniciranje referenduma bude što pristupačniji samim građanima, da uvjeti koje treba zadovoljiti ne budu previše rigorozni i da kod građana ne izazivaju nelagodu ili strah.”

Udruga “U ime obitelji” poziva građane da potpišu peticiju protiv ovog prijedloga zakona “koji značajno otežava pokretanje referendumskih inicijativa koje su nezamjenjiv korektiv svakoj vlasti”.

“Ovom peticijom možete također podržati prijedloge koji će unaprijediti i olakšati sudjelovanje građana u demokratskim procesima”, dodaju iz “U ime obitelji”.

Internetsku peticiju udruge “U ime obitelji” možete potpisati OVDJE.

Narod.hr | Bitno.net