Collage22

Episkop slavonski Jovan, jedan od najvećih autoriteta Srpske pravoslavne Crkve kada je u pitanju povijest Drugog svjetskog rata, izjavio je u razgovoru za srbijanske medije da “Srbi moraju dobro odvagati svaku riječ koji izreknu o Stepincu”.

Govoreći za beogradski tjednik “Nedeljnik” vladika je o hrvatskom blaženiku rekao:

“Mislim da ćemo svi mi morati dobro odvagati svaku riječ, prošlu i buduću, kada je u pitanju Stepinac. Ono oko čega ćemo se sigurno složiti jest da komunistički proces i komunistička optužba ne mogu biti polazište za razgovor o njemu. Na tom je procesu on pokazao hrabrost, i nesumnjivo je da je taj čimbenik njegova svjedočanstva presudan u procesu njegove beatifikacije i kanonizacije. No, upravo odatle polaze i oni koji Stepincu prigovaraju da istu hrabrost nije pokazao i pred Pavelićem kada je trebalo osuditi i spriječiti ustaška zlodjela. No, ništa nije jednostavno. Primjerice: i Stepincu i patrijarhu Pavlu ustaše su ubile brata – Pavlov brat Dušan poginuo je u partizanima u Siraču 1942., a Stepinčevog brata Miju odveli su i ubili naredne, 1943. godine”, rekao je vladika kojeg smatraju najvećim stručnjakom u SPC-u za pitanje holokausta i koji priprema doktorat na tu temu na sveučilištu u Jeruzalemu.

Vladika je u razgovoru upozorio kako je i u srbijanskoj javnosti došlo do nesporazuma oko osnivanja zajedničkog povjerenstva Katoličke i Pravoslavne Crkve koje treba ‘proučiti’ događanja kojima je nadbiskup zagrebački bio u središtu, te da su ‘pomiješana’ različita povjerenstva.

“Prva je komisija za dijalog između Srpske crkve i Hrvatske biskupske konferencije, na čijem je čelu sa strane SPC-a vladika Porfirije; druga komisija je saborski Odbor za Jasenovac, na čijem čelu sam ove godine naslijedio umirovljenog vladiku hercegovačkog Atanasija i banjalučkog Jefrema; i na kraju, tu je treća komisija čije je formiranje predložio papa Franjo, a čiji bi zadatak trebao biti rasprava o pitanju kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Ta bi se komisija trebala sastojati od pravoslavnih i rimokatolika, ali njezin sastav još nije definiran”, rekao je vladika.

U ovom razgovoru koji je iznimno bitan jer je riječ o jednom od glavnih ljudi SPC-a kada su posrijedi povijesna pitanja, episkop slavonski rekao je još jednu važnu stvar:

“O Stepinčevoj kanonizaciji odlučuje isključivo Vatikan. No, samo formiranje ovakve komisije veliki je korak naprijed u međusobnim odnosima, i nadam se da će preko ove komisije i znanost i svećenstvo imati priliku dati svoje odgovore.”

Vladika je rekao i kako se u Srbiji pitanje uloge Katoličke Crkve u Drugom svjetskom ratu “svelo na srpsko-hrvatske odnose, bez uvida i razumijevanja njegovog općeg okvira”. Smatra kako se u Srbiji tek trebaju prevesti neka novija povjesničarska djela koja omogućuju širi pogled na “mjesto NDH i kardinala Stepinca u širim eklezijalnim i državnim okvirima.”

Goran Andrijanić | Bitno.net