Mreža udruga ‘Hoću tatu’: MPO je nečovječan, treba ga povući

Mreža udruga “Hoću tatu” uputila je otvoreno pismo u kojemu traži da se, kako ocjenjuju, nečovječan i nazadan vladin prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) odbaci i povuče iz saborske procedure.

MPO

Predloženi zakon ruši pravni poredak i negira pravo na život svakog ljudskog bića te poništava jednakost svih pred zakonom, ravnopravnost spolova, nepovredivost čovjekove slobode i osobnosti, slobodu od zlostavljanja, zaštitu obitelji (unaprijed lišavajući djecu prava na roditelje), identitet, zaštitu djeteta prije rođenja, zajedničke roditeljske odgovornosti za odgoj i razvoj djeteta te pravo na život djeteta s roditeljima, upozorava se u pismu.

Ako biraš život  

Zakon je, ističe se, pun “nečovječnih načela”, poput “zamrzavanja ljudskih bića” te “izbora metoda” kojim se zadire u dostojanstvo nastanka ljudskog bića.

Žena i budući roditelji, upozoravaju udruge, moraju imati točnu informaciju o metodama i učincima postupka kojemu se podvrgavaju: kakvi su izgledi za začeće, koliko djece će biti začeto te koliko će ih i kako umrijeti prije implementacije, te kakvi su izgledi za rođenje zdravog djeteta!

Smeta ih i zastupanje tzv. “nove pravednosti” po kojoj žena ima pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, bez obzira na bračni ili partnerski status. Ako se ovo načelo ne odbaci, u svojoj ćemo okolini imati djecu bez identiteta, bez oca, možda i bez oba roditelja, kažu udruge te upozoravaju i na mogućnost incesta.

Nezadovoljne prijedloženim zakonskim odredbama, udruge iz Mreže “Hoću tatu” predlažu Vladi i Saboru da odbace ovakav nazadni i nečovječni zakon, te ih pozivaju da u izradi novoga zakona surađuju s njima i drugim nevladinim udrugama.

“Također predlažemo da nam daju goleme novčane iznose kao i udrugama s kojima su surađivali u izradi ovoga zakona”, ističe se u otvorenom pismu koje je potpisao koordinator Mreže udruga Mate Knezović.

HRsvijet.netBitno.net očekuje korisne, poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju članak/vijest ispod koje su objavljeni. Komentari koji sadržavaju mržnju, psovanje, nasilno ponašanje, nepoštivanje sugovornika i autora članka, osobe spomenute u članku ili vijesti itd., bit će obrisani. Bitno.net ne odgovara za sadržaj komentara pošto se isti objavljuju u realnom vremenu. Podsjećamo vas da po novim izmjenama kaznenog zakona od 01.01.2013. (glava XV.) zbog vaših komentara možete kazneno odgovarati. Komentari ispod članaka ne predstavljaju nužno stajališta uredništva portala Bitno.net.

Prikaži komentare