Početak emitiranja Laudato televizije (LTV) ovoga Božića dodatno je javnosti najavljen koncertom koji pokazuje plodove razvoja duhovne glazbene scene u Hrvatskoj te poručuje – i na ovaj način LTV želi komunicirati s publikom i međusobno razmjenjivati talente i darove.

Koncert je očitovao snagu raspjevane mladosti koja stihove intonira iskustveno, proživljeno. Sve su to svjedoci odnosa sa živim Bogom kao svojim suputnikom. Molitveno i zahvalno pjevajući, u toj se koncertnoj vokalno-instrumentalnoj radionici Božjeg nadahnuća dvije stotine izvođača potvrdilo kao majstori popularne duhovne glazbe, u pratnji benda od šest članova, četiri gudača i tri brassa, pod vodstvom Gorana Kovačića.

Prisutni su razgaljenim sudjelovanjem podržali tu kvalitetnu glazbeno-duhovnu produkciju LTV-a koja želi stvarati zajedništvo i svjedočiti kako se vole Croatia i Silan Bog. Upravo su to nazivi prve dvije pjesme koje je izveo sastav October Light. Slavljeničke zahvale i molitve pjesmom redom su dalje izveli sljedeći izvođači: Djordjija Palić – Dođi Kruše života, fra Marin Karačić – Vrijeme s tobom, fra Marin i Djordjija – Ti si mene prvi ljubio, Božja pobjeda – Dubine i Svake slave dostojan. Drugu godinu zaredom na koncertu su sudjelovali Proroci, donijevši duh hrvatske duše iz Subotice, pjesmama Svet i Ti svjetlo svijeta.

Premijerno glazbeno Gledanje srcem imao je Redovnički band aid, plod prošlogodišnje Godine posvećenog života, čijih je pedeset članova u habitima crne, sive, smeđe i bijele boje, ujedinjujući sve redovničke karizme, izvelo pjesme Hvala redovnika i Radujte se siromasi. Publiku je ganula i Petra Antolić s pjesmama Mary did You know/Reci, Marijo i Kako da te ne volim. Plesnu animaciju publike zaraznim gibanjem i pokretom ruku izveo je Nadbiskupijski zbor mladih pjesmama Zajedno u Kristu i Pjevaj, pjevaj po cijeli dan. Oni koji također glazbom slijede Božju petu (što u doslovnom prijevodu s hebrejskog znači njihov naziv), grupa Cobus, izveo je pjesme Stvori me i Bože, Tebi pjevam ja. Sastav Mihovil pjesmom je poželio Otvori oči mog srca i On dolazi (Mesija), a rijeci gotovo trosatnog koncerta pridružio se Zbor Izvor s pjesmama This little Light of mine i Kad čujem glas.

12265943_1021211524569079_8679205812708404906_o laudato

Foto: Laudato TV

Zaključna poruka svih sudionika, izvođača i publike, izražena je stihovima dinamične pjesme Jerihonske zidine: „Slavit ću te dan i noć, idem pred zidine. Kad čuju Ime Kristovo, Jerihonske zidine, neka padnu! Kad čuju pjesmu slavljenja, kad čuju Božju pobjedu!“.

Poticajnu riječ prisutnima uputio je omiljeni svećenik koji osobito poznaje tajne, potrebe i želje srdaca, zagrebački studentski kapelan don Damir Stojić. „Ostao sam bez riječi“, rekao je studentski kapelan ilustrirajući svoj dojam pred okupljenima, što je povezao s ključnim misli svoga nagovora: ne postoje riječi kojima je moguće prikazati Božju veličinu. „Moj glas je tako ograničen, omeđen ljudskim mogućnostima, da je teško čak i pjevati mu slavu. Njegova milost je izvanredna, njegovo milosrđe je beskonačno, njegova je snaga nezadrživa. On je nedohvatljiv ali blizak, nedokučiv ali pristupačan, neopisiv ali osoban. Moje riječi nikad neće biti dovoljne da izraze jednog, pravog, istinskog Boga“ rekao je u početku nagovora. Mlade je podsjetio na temelje vjere: Bog je znao da ljudske riječi neće biti dovoljne, jer su samo oruđe koje upućuju na Istinu: „Zato posla svoga Sina Isusa Krista, koji je Riječ tijelom postala.“ Mladima je poručio da slave Gospodina u njegovom utjelovljenju, smrti i uskrsnuću. „On je ispunjenje svih obećanja, slavi uskrslog Kralja, Krista, podigni svoj glas i pjevaj mu jer jednog će dana ponovno doći i bit ćemo sjedinjeni s njim u vječnosti. Riječ ima ime, nada ima ime, radost ima ime, istina ima ime, ime Isusovo, slavi ime Isusovo!“

12304300_1021211424569089_2560677063386446385_o, laudato

Foto: Laudato TV

Zajedništvo očitovano u dolascima na koncert iz svih dijelova Lijepe naše pozdravila je u svom obraćanju prisutnima Ksenija Abramović, direktorica LTV-a i producentica koncerta, istaknuvši porijekla ljudi okupljenih u Zagrebu, Slavonija, Primorje, Istra, Dalmacija… ali i pridošli iz Bosne i Hercegovine! „Vaš dolazak na koncert dar je Laudato televiziji, a naša televizija ovaj susret daruje Vama. Okupili smo se pjevati, pjesmom moliti, Boga slaviti, zahvaliti mu za sva dobročinstva i darove! A jedan od tih darova hrvatskom narodu je i obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima – Laudato televizija! To je vaš i naš program!“ poručila je Abramović. Ususret Došašću kao vremenu iščekivanja Kristova rođenja na zemlji, taj je koncert javna pozivnica svima da na ovogodišnji Božić pogled zaustave na programu LTV-a koja nudi drugačije, budno oko! „To oko nije opasno, ne ugrožava slobodu niti narušava dostojanstvo! LTV je mala zjenica velikog Božjeg oka koja želi biti s vama, pratiti vas na putu – u mjestima gdje živite, pomoći vam i obogatiti vas u mislima koje promišljate, odgovarati na nedoumice koje se pitate“ rekla je Abramović. S osjećajem za društveni trenutak kada mnogi napuštaju Hrvatsku u potrazi za osiguranjem materijalne egzistencije, Abramović je potaknula prisutne, osobito mlade, da nastave živjeti i stvarati u svojoj domovini: „Budite i ostanite njena kolijevka života, njena tipkovnica, njen stroj, kuhača i školska torba. Budite njen osmijeh i suza, korak i zagrljaj! Najdublju brazdu svojoj Hrvatskoj ispišite kao njen plug koji ore i veslo koje plovi – budite i ostanite srce Lijepe naše koje Boga, Crkvu i čovjeka voli“. U poticaju na zahvalnost i ponos što smo katolici koji i u kušnjama žele ostati vjerni Bogu, Abramović je rekla: „Život nije samo veselje i pjesma. Sigurno ste na ispjevane riječi pustili i pokoju suzu, osjetili bol koju treba zacijeliti. ‘Progledaj srcem’ i Laudato televizija žele pokazati na Onoga koji to može učiniti – Emanuel je Bog s nama – u našim suznim dolinama. On želi da s Njim pobjeđujemo u dvoranama sportova naših duša“.

12291154_1021211441235754_830914587661537733_o, laudato

Foto: Laudato TV

Gost iznenađenja bila je s. Dijana Lončarek iz Družbe Milosrdnih sestara Sv. Križa, raspjevana, vedra glazbeno nadarena redovnica s talentom i za imitiranje, čime je osvojila simpatije šire hrvatske javnosti. Prigodom koncerta „Progledaj srcem“ s. Dijana je osmislila novu točku u kojoj je životnu poruku protkanu vjerom obojila poznatim duhovnim i estradnim pjesmama, na oduševljenje okupljene publike.

Prisutnima je na video zidu prenesena i poruka Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske. U odgovoru na molbu LTV-a da se obrati sudionicima, predsjednica Grabar Kitarović poručuje: „Predsjednica podupire nastojanja Laudato TV da mladima da poticaj da nastave izgrađivati našu domovinu i u njoj ostvaruju svoje talente te njima potiču na lijepo, istinito i dobro. Vama i Vašim suradnicima, Predsjednica Republike Hrvatske želi mnogo uspjeha i priznanja u daljnjem radu, a posjetiteljima koncerta mnogo lijepih trenutaka“.

Među posjetiteljima su bili i mons. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup i predsjednik Odbora HBK za mlade, fra Jure Šarčević, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica i provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi te sve generacije raznih zanimanja, ali istog zvanja – vjernika katolika.

U lijepim izmjenama rasvjetnih ugođaja, voditelj večeri bio je Marin Periš, koji je s kolegom Matejom Sunarom osmijehe mamio prigodnim skečevima. Posjetitelji su kupnjom ulaznice doprinijeli pokretanju LTV-a koja će u svjetlu Božje riječi i tragom nauka Katoličke Crkve promicati kršćanske i obiteljske vrijednosti. U skladu s jedinstvenom osobnošću i glazbenim smjerom svake osobe/izvođača, koncert kao manifestacija različitih instrumentalnih izričaja, ali istovjetnog duha Bogu posvećenih misli i poruka, počeo je prizorom kako se voditelj Periš, mijenjajući kanale na televiziji, zaustavlja na programu Laudato televizije.

Organizator koncerta su Udruga Ime dobrote, Laudato televizija i Laudato d.o.o. I na kraju, ne preostaje nego poziv: Vidimo se i sljedeće godine, jer zima je toplija kada se gleda srcem!

I.G./A.D.