Collage

“Problem s citatima na Facebooku jest da su uglavnom neistiniti”, jedan je od popularnijih citata na moćnoj društvenoj mreži koji je, međutim, i te kako istinit.

Koliko osjetljivo i neugodno može biti nepromišljeno korištenje tih  famoznih Facebook citata svjedoči i situacija kojoj su članovi društvene mreže svjedočili na službenom profilu bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

“Nije nužno vjerovati u Boga da biste bili dobar čovjek.Tradicionalno vjerovanje u Boga čak je pomalo i zastarjelo….

Posted by Ivo Josipović on Tuesday, April 21, 2015

Na tom profilu pojavila se tako slika pape Franje s citatom na engleskom jeziku i prijevodom ispod slike.

Nije nužno vjerovati u Boga da biste bili dobar čovjek. Tradicionalno vjerovanje u Boga čak je pomalo i zastarjelo. Netko može biti duhovan, ali ne i religiozan. Nije nužno ni ići u crkvu i davat joj novac. Za mnoge crkva može biti i priroda. Neki od najboljih ljudi kroz povijest nisu vjerovali u Boga, dok su se mnoga najgora djela radila u njegovo ime“.

Pod navedeni citat potpisan je papa Franjo, a njegov sadržaj kao da svakom svojom tezom (izvanistitucionalna duhovnost, relativizacija vjerskih istina i slično tome) podupire deklarirani “agnostički humanizam” nekadašnjeg predsjednika koji, kako kažu, priprema svoj veliki povratak u službenu politiku nakon poraza na izborima. Zato je uostalom taj citat tamo i stavljen.

Pa, što je onda problem u njemu?

To, naime, da papa Franjo nikada nije izrekao te riječi. O tome možete pročitati na više mjesta, među ostalim i OVDJE, a čak i na Wikipediji navodi se kako je taj citat lažno pripisan Papi.

Taj citat klasični je internetski “hoax”, što će reći prevara koja već dulje vrijeme kruži virtualnim svijetom. Sada je na nju nasjeo i Ivo Josipović koji, sudeći barem prema prvom licu jednine koje koristi u Facebook postovima, osobno “održava” svoj profil ili ga barem nadzire.

Naravno, ovakvi previdi se događaju, ali istodobno treba biti svjestan i sljedećeg – ne morate biti veliki teolog, dovoljno je da malo podrobnije i ozbiljnije pratite istupe pape Franje, pa da shvatite da je nemoguće da bi gore navedene iskaze on mogao izreći. Primjerice, što Papa doista misli o pripadnosti Crkvi možete pročitati OVDJE i OVDJE.

Problem je, naravno, u onome o čemu smo već pisali – u tome da liberalni mediji neprestano stvaraju pogrešnu sliku o papi Franji, vade njegove citate iz konteksta, tendenciozno ih interpretiraju, a potom ih takve koriste za svoje političke agende. O tome možete više pročitati OVDJE.

Kada govorimo o medijskim manipulacijama s Papinim izjavama, naš je portal nedavno sastavio i objavio jedan zabavan i istodobno poučan kviz koji možete pogledati OVDJE.

Takav pristup papi Franji, dakle korištenje te lažne medijske slike o njemu za vlastite političke interese, prakticiraju i političari, pa je tako i hrvatski premijer Zoran Milanović svojedobno oštro i bez ozbiljnih argumenata napao hrvatske biskupe, zlorabeći pri tome za svoje uvrede autoritet pape Franje (o tome više OVDJE).

Sada je i bivši predsjednik posegnuo za sličnim pristupom, pri čemu se doveo u neugodnu situaciju koristeći riječi koje papa Franjo nikada nije izrekao.

Bilo bi dobro da svi političari, bez obzira na njihovu ideološku orijentaciju, papu Franju shvate ipak malo ozbiljnije, i pažljivije čitaju njegove iskaze i istupe ako istinski žele da ono što on propovijeda doista i zaživi u politici koju prakticiraju.

Goran Andrijanić | Bitno.net