spremnizadobro

Hrvatski Caritas prikupio je 350.000 kuna u akciji “Spremni za dobro” kojima će pomoći 1000 učenika i učenica pri nabavi udžbenika i školskog pribora.

U akciji su – uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao i brojnih hrvatskih županija i gradova, a u suradnji s Lidlom Hrvatska i Unijapapirom – prikupljani stari školski udžbenici, bilježnice, časopisi i novine. Prikupljanje je organizirano u osnovnim i srednjim školama posljednjih dana nastave, u navedenom razdoblju putem mreže od 85 Lidlovih trgovina, odnosno u župama koje su se odlučile uključiti u akciju, a tiskovine je preuzimao Unijapapir.

U akciju su se uključili učenici iz više od 300 osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske te brojni građeni koji su svoje tiskovine donosili u Lidlove trgovine. Tijekom akcije prikupljeno je ukupno 400.360 kg tiskovina. Novčanim sredstvima od njihove prodaje Unijapapiru, zajedno s onima od uplata građana na račun Hrvatskog Caritasa i od poziva na HC-ov donacijski telefon, prikupljen je iznos od 132.215,77 kn.

Lidl Hrvatska je akciji “Spremni za dobro” donirao sredstva od jednotjedne prodaje ambalaže u svim Lidlovim trgovinama u Hrvatskoj u iznosu 69.834,16 kn. Hrvatski Caritas je pak prikupljenim novčanim sredstvima pridodao 147.950,07 kn te uz to pokrio troškove provedbe akcije. Tako je stvoren Fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji u kojem je za podjelu putem nad/biskupijskih Caritasa krajnjim korisnicima prikupljeno ukupno 350.000,00 kn. Ta su sredstva upućena nad/biskupijskim Caritasima, koji će ih u paušalnom iznosu od po 350 kn po korisniku iskoristiti za pomoć pri nabavi udžbenika i školskog pribora za 1000 učenika i učenica u potrebi osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.

Budući da su najavljeni mehanizmi pomoći lokalne uprave u nabavi školskih udžbenika mahom namijenjeni osnovnoškolskoj djeci, Hrvatski Caritas predložio je svojoj mreži da pri odabiru korisnika posveti osobitu pozornost srednjoškolskim učenicima pozivajući nad/biskupijske Caritase da, u skladu sa svojim mogućnostima, za ovu svrhu izdvoje i vlastita sredstva kako bi se socijalno ugroženoj skupini školske djece moglo pružiti što ravnopravniji pristup stjecanju znanja.

Caritas.hr/Bitno.net