“Zgroženi smo medijskim i političkim napadima kojima je ovih dana izložen šibenski biskup mons. Ante Ivas, a s njime cijela Katolička Crkva u Šibeniku sa svojim svećenicima i vjernicima. Potpuno neutemeljeno i bez valjanog povoda biskupa se optužuje za ‘kulturocid’, ‘klerofašizam’ te ‘spregu Crkve, politike i policije’ kojima je za cilj, kako se to u navedenim optužbama navodi, zatvaranje kluba Azimut, koji djeluje u strogom centru Šibenika u neposrednoj blizini katedrale.

Začuđujuće je ponajprije kako se incident u klubu Azimut, s kojim biskup nema baš nikakve veze, pretvorio u pravu medijsku hajku na njega i Crkvu, a koji je kulminirao ‘mirnim prosvjedom’ pod parolama kao što su: ‘Biskupe, večeras nema spavanja’, ‘Ovo je klerofašizam u kojem ne želimo živjeti’ i sl., a sve u svrhu, kako to prosvjednici ističu, da se biskupu pokaže što su tolerancija i kultura, jer je, po njihovu mišljenju, upravo on odlučio ugasiti spomenuti klub. Pri tome je sam uzrok incidenta, a to je remećenje javnog reda i mira, ometanje i vrijeđanje policije od strane dvojice vlasnika kluba koji su, kako nas je izvijestila policija, bili pri tome pod utjecajem alkohola i radi toga privedeni, ostao sasvim po strani i bez javne osude kao da se radi o nečemu sasvim beznačajnom ili normalnom. Štoviše, njih se unatoč tome bezrezervno predstavlja kao promicatelje kulture među mladima. Što reći na to osim: ukoliko je to primjer ‘kulture’ i ponašanja kakve se želi promicati među mladima našega grada, onda je to za nas zbilja zabrinjavajuće i s punom odgovornošću izjavljujemo da će Crkva protiv toga dizati svoj glas.

Jednako tako, kada se već ovaj incident povezao s negodovanjima biskupa protiv prekomjerne buke u noćnim satima, začuđuje potpuno ignoriranje stvarnog problema od strane ‘prosvjednika’ i medija koji su im se stavili u službu, a to je da se već dugo na istu žale gotovo svi okolni stanari te neprimjerenost jednog takvog sadržaja u strogom povijesnom centru našeg grada i u neposrednoj blizini katedrale. Tu posebno mislimo na ljetnu pozornicu kluba. Spomenuti stanari u svojoj do sada sasvim bezuspješnoj borbi za svoja građanska prava obraćali su se više puta samom biskupu i župniku katedrale.

U tom smislu biskup i mi, svećenici koji djelujemo pri katedrali (gen. vikar, župnik i biskupov tajnik), više puta smo u razgovorima s odgovornima u gradu navodili problem buke koji ne ometa samo noćni mir okolnim stanarima nego vrlo često onemogućava primjereno obavljanje svetih obreda u katedrali, posebno večernjih svetih misa u ljetnim mjesecima. Duboko smo se kao vjernici osjetili povrijeđenima kada o posljednjem Božiću nismo mogli u miru slaviti niti misu polnoćku. Naglašavali smo u tim razgovorima da cijeli prostor oko katedrale, radi svoje iznimne kulturne i povijesne vrijednosti te obredne funkcije same katedrale zahtijeva posebnu brigu i pažnju kada se radi o turističkim i kulturnim sadržajima. S obzirom da naši razgovori nisu urodili nikakvim plodom nego je problem buke postao još izraženiji, biskup je o tome nedavno javno progovorio držeći to svojom biskupskom dužnošću. Duboko vjerujemo da je to u demokratskom društvu sasvim legitimno, a i poželjno.

U događajima ovih dana posebno nas začuđuje uloga i držanje odgovornih u gradu na čelu s gradonačelnikom te saborskih zastupnika, koji su se svojim komentarima i podrškom ‘prosvjednicima’ izravno uključili u ove događaje. Potpuno je izostala osuda krajnje neprimjerenog ponašanja vlasnika kluba, neutemeljenog okrivljavanja, klevetanja i otvorenog vrijeđanja biskupa i Crkve koji su na trenutke prelazili u pozivanje na mržnju i netrpeljivost, tako i iskren poziv da se poštuje slobodu govora i dostojanstvo osobe – u ovom slučaju biskupa Ivasa – te na istinsku toleranciju i dijalog koji bi trebali biti odlika civiliziranog društva kakvo, vjerujem, svi želimo izgraditi.

Držimo da je ovo svima nama upozorenje i poziv da odgovorno, otvoreno i u duhu tolerancije pristupimo traženju zadovoljavajućih rješenja u svim ovim poteškoćama, jer red, blagostanje i zdravi suživot u društvu mogu se ostvariti jedino u istini i međusobnom poštivanju, dok laži, podmetanja i manipulacije ljudima rađaju samo novim i većim podjelama.”