Vitro

– U mnogim europskim državama zakoni dopuštaju surogat-majčinstvo koje je dvostruka prijetnja ljudskom dostojanstvu: ono je protiv djeteta koje je prema Pismu obiteljima Ivana Pavla II. osuđeno biti „siroče pored živih roditelja“ i protiv majki, čije se tijelo pretvara u objekt i sredstvo koje se može iznajmiti – naglasili su Scola i Schönborn.

Prema riječima dvojice kardinala, Europa se nalazi pred istim pitanjem vrijednosti ljudskog života kao i prije stotinjak godina, kada je, po završetku tragičnog rata, oplakivala živote poginulih očeva, muževa, sinova i braće.

– Naš je kontinent izložen istim prijetnjama koje na drugačiji način dovode u pitanje vrijednost ljudskog života. U našem tržišnom gospodarstvu, tržište ne može biti posljednje mjerilo i ne može sve biti vođeno potrebama. Čovjeka se ne smije promatrati kao predmet između ponude i potražnje – istaknuli su kardinali, a izvanredan primjer suprotstavljanja ovakvom ‘tržišnom’ shvaćanju čovjeka prepoznali su u francuskom pokretu „Manif pour tous“.

– „Manif pour tous“, dobro poznat u čitavoj Europi, upozorio je kako će se nakon promjene definicije braka prijeći na druge zahtjeve koji će izokrenuti smisao posvajanja i odvesti u proizvodnju ljudskih bića – stoji u tekstu dvojice kardinala.

Veličina i snaga ovog pokreta prema njihovom razmišljanju leži u činjenici da on „nije crkveni glas“, iako mnogi katolici sudjeluju u njegovim aktivnostima, već da okuplja članove različitih vjerskih zajednica, kao i ateiste. „Manif pour tous“ treba biti „inspiracija svim zapadnim državama“ u zaštiti prava djeteta na poznavanje roditelja i odrastanje sa majkom i ocem, bez ugovora koji bi ga lišili tih prava“.

Kardinali upozoravaju kako će „slobodnim i neograničenim pristupom umjetnoj oplodnji i surogat majčinstvu smisao posvojenja biti potpuno izokrenut, a čitavim generacijama djece namjerno će biti oduzeto pravo na jednoga od njegovih roditelja“. Također, izrazili su zabrinutost i zbog pritisaka koji dolaze iz europskih institucija, poput onih Europskog suda za ljudska prava koji zagovora surogat-majčinstvo.

– Papa Franjo neprekidno nas poziva da izađemo iz sebe i odemo na ‘rubove’ društva. Ovdje nije riječ o zemljopisu već o egzistenciji. Rubovi čovječanstva su krhkost, malenost i siromaštvo – bilo starijih ili djece. Briga za ‘rubne’ leži na srcu našega čovječanstva – upozorili su kardinali.

Na kraju, milanski i bečki kardinal zahvalili su francuskom narodu čije će zalaganje donijeti plod i biti „vrlo korisno i u našim zemljama“.

Dodajmo kako je narodni pokret „Manif pour tous“ za 5. listopada najavio okupljanje u znak prosvjeda protiv tehnicističkog pristupa ljudskom začeću i proizvodnje djece bez roditelja.

Miodrag Vojvodić/Bitno.net