Mihail Gorbačov, nekadašnji vođa SSSR-a i tvorac famozne “perestrojke”, koja je naposljetku dovela do političkih promjena globalnih razmjera, ispričao je u jednom razgovoru povodom 15. obljetnice smrti svoje supruge Raise kako je 1953. par odlučio abortirati svog nerođenog sina, te kako ga je ta odluka progonila dugo vremena.

Te godine Gorbačovi su otkrili kako je Raisa trudna. Godinu dana ranije, međutim, ona je preboljela reumatsku groznicu, a posljedica je bila da je imala problema sa srcem. Liječnici su tada tek “perspektivnom” partijskom dužnosniku i njegovoj supruzi rekli kako moraju donijeti odluku – ili njezin život ili onaj nerođenog djeteta, jer Raisa, tvrdili su, neće preživjeti porod s takvim srcem.

Gorbačov je poslušao liječnike i nagovorio trudnicu na abortus, a sada je priznao kako je ta odluka njega i njegovu suprugu dugo progonila.

“Raisa je jako patila. Probao sam je smiriti koliko sam mogao. Rekli su nam da je dijete bilo muško. Čak smo ranije imali ime za njega – Sergej”, ispričao je vidno potresen nekadašnji sovjetski vođa o postabortivnom sindromu kroz koji je prolazila njegova supruga i on zajedno s njom.

U SSSR-u 1953. abortus je bio dostupan, nakon smrti Jozefa Staljina koji ga je 1936. zabranio zbog negativnih demografskih trendova. Pri čemu ta zabrana nije u stvarnosti smanjila broj abortusa koji su bili tolerirani. Podsjetimo, upravo su boljševici prvi u Europi uveli legalan abortus, zakonom od 1920. Nakon ukidanja zabrane 1953. procjenjuje se kako je SSSR ponovno bila među zemljama s najvišom stopom pobačaja na svijetu. Rusija je i dan danas među prvima u toj tragičnoj statistici. Prema podacima iz 2011. u toj zemlji se abortira blizu milijun djece, ali pro-life aktivisti tvrde da je brojka puno veća.