scandal_scene_810_500_55_s_c1

Producenti gledane američke televizije “Skandal”, koja prati događaje u životu washingtonske političke konzultantice Olivije Pope, napravili su epizodu u kojoj su branili Planned Parenthood, organizaciju za abortuse koja se našla u središtu skandala nakon što je otkriveno da prodaje dijelova tijela i ostvaruje veliki profit na tome. Epizoda koja je opisana kao “ideološka promidžba” sadrži scenu u kojoj glavni lik serije Pope (glumi je Kerry Washington) odlazi na abortus, a u pozadini svira poznata božićna pjesma “Tiha noć”.

Iza serije stoji Shonda Rhimes, producentica i scenaristica serije, koja je producirala i serije poput “Uvod u anatomiju” (Grey’s Anatomy). Rhimes sjedi u upravnom odboru Planned Parenthooda, a sada je svoju seriju iskoristila za promicanje agende za abortus i potpisala epizodu u kojoj Pope, u seriji konzultantica američkog predsjednika i njegova ljubavnica, odlučuje ubiti njihovo dijete. Pri tome, američki predsjednik i ne zna da je ona trudna, niti mu ona to kaže, nego odluku donese sama.  Ta njezina odluka da abortira prikazana je kao nešto potpuno “ležerno”, a u sceni koja je koncipirana s očitom nakanom provokacije, ona odlazi na abortus uz zvuke ‘Tihe noći’. Pjesma koja slavi rođenje Spasitelja u pozadini scene u kojoj se ubija nerođeno dijete. Dok kamera prikazuje Pope u krupnom planu, gledatelj može čuti glas njezina oca koji govori da “obitelj nije nešto što te ispunjava, nego te uništava”.

Prije te dijabolične scene gledatelji su mogli poslušati sve argumente o tome zašto je važan Planned Parenthood i njegova “briga za reproduktivno zdravlje” koji su provučeni kroz radnju epizode.

Očekivano, liberalni mediji i PP su pozdravili “hrabru” i “radikalnu” epizodu serije.

Američka industrija zabave ponovno je pokazala, po tko zna koji put, na čijoj je strani u sukobu između kulture života i kulture smrti.

Goran Andrijanić | Bitno.net